Teknoloji

Google Arama uygulamasının “hafif” versiyonu yolda

google arama

google aramaGoogle Arama uygulamasının yükte daha hafif olan bir versiyonunu test ediyor. Bu versiyon internet bağlantısının zayıf veya yavaş olduğu bölgelerde kullanılacak. Android Police‘in belirttiğine göre, bu uygulama şu anda sadece Endonezya’daki Play Store’da yer alıyor.

Search Lite adını taşıyan uygulama, adında geçen “Lite” kelimesinin hakkını verecek şekilde, “hafif” nitelikler taşıyor. Görünüş ve kullanım itibarıyla Google’ın birden fazla platformu destekleyen Arama uygulamasına benziyor. Kullanıcılar yazarak veya konuşarak bir şeyler arayabiliyor. Çeviri işlevi mevcut, ayrıca Google Haberler bölümü, hava durumu ve işletmeler gibi yerel bilgiler de yer alıyor.

Normal Google Arama uygulaması kullanıcıları sadece bir arama çubuğuyla karşılarken, daha sonra aşağı kaydırdıkça fotoğraflar, haberler ve diğer içeriklerle zenginleşen bir deneyim takip ediyor. Search Lite ise bu ikinci adımı atlıyor, tüm bilgileri kullanıcıların karşısına bir dizi ikon ile yönelterek sunuyor. Bu açıdan uygulama ikonlarıyla dolu bir ana ekranın görüntüsünü andırıyor.

Farklılık Search Lite’ın veriyi ne zaman ve nasıl kullandığında yatıyor. Bu uygulama gerçekten çok az veri kullanıyor gibi görünüyor. Böylelikle kullanıcılara hızlı ve özgür şekilde kullanılabilen internetin bulunduğu yerlerdeki kullanıcılara sunulanlarla aynı türde içerikler, çok küçük bir bant genişliği üzerinden sunulabiliyor.

Google benzer bir yaklaşımı YouTube Go ile sergilemiş ve test etmişti. Geçen yıl Hindistan’da test edilen YouTube’un daha hafif versiyonu olan YouTube Go, geride kalan ilkbaharda daha geniş bir alanda faaliyete sunulmuştu.

Bu arada Google, Android’in daha düşük veri tüketimli bir versiyonu, Android Go üzerinde de çalışıyor. Şirket buna yönelik planlarını bu yılın I/O geliştirici konferansında duyurmuştu. Şirketin “gelecek bir milyar kullanıcı” hedefinin bir parçası olan bu proje, Sundar Pichai 2015’te CEO’luk koltuğuna geçtiğinden beri sürüyor.

İLGİLİ HABERLER