Teknoloji

Google arama sonuçları kültür ve sanat içerikleriyle zenginleşiyor

Google, arama motoruna eklediği son özellikle birlikte kültür ve sanat dünyasını ekrana taşıyarak en kapsamlı hâliyle keşfetme imkanı sunuyor.

Arama devinin belirttiğine göre, her ay yaklaşık 500 milyon arama yapılıyor. Bu ilgiden yola çıkan Google, arama motoru hizmetini “Google Arts & Culture” hizmetiyle entegre ediyor. Google Arama ve Google Haritalar üzerinde sanatla ilgili arama yapacak olan kullanıcılar Google’ın Kültür-Sanat servisi sayesinde gerçek bir kültür sanat uzmanı olmanın kapılarını aralayabilecekler.

 

Google, yapılan kapsamlı çalışma sonucunda, arama yapılan sanat eserleri ile ilgili sanatçı bilgileri, ait olduğu dönem, kullanılan malzemeler ile bu eserlerin sergilendiği mekanlar dahil tüm veriler arasındaki bağlantıları tanımak ve anlamlandırmak için bir sistem geliştirildiğini belirtiyor. Bugün itibarıyla sanatla ilgili konularda yapılan aramalar daha güncel ve derin bilgiler sağlarken, Street View ile yapılan sanal müze ziyaretlerinde eserler hakkında daha detaylı bilgiler edinebilecek.

Örneğin, Van Gogh veya Gustave Klimt diye arama yapıldığında, artık sanatçının tüm eserlerine kolaylıkla ulaşabileceği gibi, eserlerin bulunduğu müzeleri sanal olarak gezerek bu eserleri yerinde görüntülenebileceği interaktif bir bilgi paneline sahip olunacak. Bazı eserlerin, Google Arts & Culture’da bulunan yüksek çözünürlüklü resimleri de çıplak gözle görünenden çok daha fazla detayın keşfedilmesini sağlayacak.

Google’ın sanal müze rehberi Google Arts & Culture

Nerede olursanız olun yüzlerce müzeyi, bilgisayardaki ve mobil cihazdaki Google Haritalar ve Goolge Arts & Culture ile gezebilirsiniz. Sanal olarak bu müzelerin koridorlarında gezerken her eserin yanında beliren bilgi notu size o eser hakkında detaylı bilgiler sunarken ilgili eserin her bir ayrıntısını üstüne tıklayarak açılan daha yüksek çözünürlüklü görüntülerle görmek mümkün oluyor.

Google, bu yeni servisini hayata geçirmek için görsel tanıma teknolojisinden yararlandığına dikkat çekiyor. Söz konusu teknoloji, Google Fotoğraflar’ın galerinizde arama yapmasına olanak sağladığı gibi, tüm dünyadaki müzelerin duvarlarını tarayarak 15 binden fazla eserin tanımlanmasını ve kategorize edilmesini mümkün hâle getiriyor.

İLGİLİ HABERLER