Teknoloji

Google’ın arama gelirini artırmak için reklam fiyatlarına zam yaptığı ortaya çıktı

google apple

ABD Adalet Bakanlığı ve Google arasındaki tekel davasının ikinci haftasında Adalet Bakanlığı şirketin ana para kaynağına, yani Arama servisine odaklanmış görünüyor. Bakanlık, şirketin arama alanındaki hakimiyeti sayesinde reklam fiyatlarıyla istediği gibi oynayabildiğini belirtirken; davada ifade veren Google’ın reklam yöneticisi Jerry Dischler de bunun doğruladı.

Dischler’in ifadesi, Bloomberg’den Leah Nylen tarafından incelendi. Nylen, Dischler’in 2020’de yemin altında ifade verdiğini belirtti. Google yöneticisinin verdiği bilgiye göre, şirket geçmişte reklam fiyatlarını bazıları için yüzde 5 ve bazı sorgular için de yüzde 10 olarak artacak şekilde ayarladığını dile getirdi. Reklam alıcılarının bu fiyat ayarlamalarından haberdar olmadığını söyleyen Dischler, bunu söylemeyi tercih etmediklerini de ifade etti.

Dischler ve diğer Google yöneticisi Anil Sabharwal’ın da dahil olduğu bir e-posta zincirine göre, reklam fiyatlarını yükseltmek şirketin sıkıntılı dönemlerde arama gelirini artırmasının bir yoluydu. Görünüşe göre, bu dönemlerden biri 2019’un ilkbaharında yaşandı. E-postalardan birinde Dischler’in “Reklam lansmanlarında işleri değiştiriyoruz” ifadesini kullanması dikkat çekiyor. E-postada Arama deneyimini Chrome kullanıcıları için daha belirgin hâle getirmek gibi farklı gelir artırma yöntemlerinden de bahsediliyor.

Mahkemeye sunulan başka bir kanıt ise internet devinin 2019’da sahip olduğu ve işlettiği hizmetler için arama ağı reklamlarından 98 milyar dolar kazandığını gösteriyor. Dischler’in verdiği bilgiye göre, bu meblağ 2020’de 100 milyar doları aştı. Bu gelirin büyük kısmının mobil aramalardan elde edildiği de verilen bilgiler arasında yer alıyor.

Google’ın fiyat ayarlaması ABD Adalet Bakanlığı’nın iddialarını destekliyor

Google’ın çok az rekabet baskısı ile reklam fiyatlarını artırabileceğini göstermek, Adalet Bakanlığı’nın şirketin yasa dışı bir tekeli sürdürdüğü yönündeki iddiasını desteklemeye yardımcı olabilir. Bu, bakanlığın tüketiciler için ücretsiz bir ürün olan arama motorunun kendisi için ileri süremeyeceği bir itiraz. Ancak gevşek gizlilik standartları gibi diğer zarar biçimlerinin daha rekabetçi bir arama endüstrisinde azaltılabileceği bakanlık tarafından iddia edilebilir.

Google ve ABD Adalet Bakanlığı arasındaki davada duruşma sürecinin kasım ayına kadar uzaması bekleniyor. Davada kararın gelecek yıldan önce çıkmasına ihtimal verilmiyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER