Teknoloji

Google artırılmış gerçeklik projelerinde yeni sorunlarla karşı karşıya

google find my device

Google AR (artırılmış gerçeklik) projelerinde tahmin edilenden daha fazla sıkıntı yaşıyor gibi görünüyor. Haziran ayında şirketin “Iris” isimli AR gözlüğü projesinden vazgeçtiğine dair haberler gündeme gelmişti. Insider tarafından yayınlanan habere göre, Google’ın Samsung ile birlikte karma gerçeklik başlığı çıkarma projesinde de bazı sorunlar yaşanıyor.

Şirket içinde “Moohan Projesi” adıyla anılan cihazın Android tabanlı bir karma gerçeklik deneyimi sunması bekleniyor. Başlık hakkındaki çalışmalar geçtiğimiz yıldan bu yana devam ederken; bu yıl içinde de Google, Samsung ve Qualcomm’dan ortak bir karma gerçeklik platformu oluşturma konusunda açıklama gelmişti.

Görünen o ki, Moohan Projesi, Google için “siyasi bir baş ağrısı” hâline gelmiş durumda. Insider’a konuşan kaynaklar, Google ve Samsung iş birliğinde ürün özellikleri üstünde söz hakkının daha çok Samsung’da olduğunu ve Güney Koreli şirketin de Google’ın diğer donanım birimleriyle pek fazla bilgi paylaşmadığını belirtti.

Güney Kore kaynaklı haberlerde de Samsung’un projenin dümenini ele almaya başladığı vurgulanıyor. Samsung’un karma gerçeklik başlığı planlarını Apple’ın Vision Pro’yu tanıtmasının ardından ertelediği ve bu nedenle başlığın çıkışının 2024’ün ortalarını bulabileceği söyleniyor.

Bu ertelemeye rağmen, bazı Google çalışanları, karma gerçeklik başlığının aradan sıyrılmasını sağlayacak özellikler sunması için yeterli olmayacağını düşünüyor. Insider’a konuşan bir Google çalışanı, önlerinde Vision Pro’ya yaklaşmak için yeteri kadar zaman olmadığını belirtti. Bunun Google’ın karma gerçeklik planları için bir darbe olduğu rahatlıkla söylenebilir. Gerçek zamanlı çeviri yapabilen bir gözlüğün de bu planlara dahil olduğunu belirtmekte fayda var.

Google AR planlarından vazgeçmiyor

Google AR yazılımları şefi Mark Lucovsky, bir süre önce şirketten ayrılacağını açıklamıştı. Ancak bu, internet devinin artırılmış gerçeklik gözlüğü planlarından vazgeçtiği anlamına gelmiyor gibi görünüyor. Insider’ın haberinde şirketin yapay zekâyı artırılmış gerçeklik gözlüklerinde kullanmanın yollarını aradığı ve aynı zamanda Iris’i “Betty” isimli başka bir projeye entegre ettiği belirtiliyor. Bu projede Google’ın bir “Micro XR” yazılımı geliştireceği ve bunu gözlük yapmak isteyen üreticilere sunacağı söyleniyor.

Insider’ın haberine göre, Betty tek camlı bir gözlük olabilir. Bu da görüntünün tek bir lensin önüne yansıtılacağı anlamına geliyor. “Barry” kod adlı bir diğer projede ise iki lensin kullanılacağı ifade ediliyor. Google’ın artırılmış gerçeklik gözlüğü ve karma gerçeklik başlığının çıkışına daha uzun bir süre olsa da, bunun çok kötü bir şey olmadığı söylenebilir. Zira Apple’ın yaptıkları, Google’a da bazı düzeltmeler gerçekleştirme imkanı sağlayabilir.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER