Teknoloji

Google AR gözlüğü için saha testlerine başlıyor

google ar

Google I/O 2022’de yeni nesil artırılmış gerçeklik (AR) gözlüğünün prototipini sergilemişti. Şirket şimdi de bu gözlüğü test etmeye başlıyor. Ağustos ayından itibaren Google AR gözlüğünü takanları sokakta görmek mümkün olacak.

Google’ın AR ve VR biriminde grup ürün müdürü olarak görev yapan Juston Payne, konuyla ilgili olarak şu ifadeleri kullandı: “Gerçek dünyada yaptığımız testler, bu cihazların günlük yaşamda insanlara nasıl yardımcı olacağını daha iyi anlamamızı sağlıyor. AR navigasyonu gibi deneyimleri geliştirdikçe bu bizim hava durumu ve yoğun kavşaklar gibi unsurları da göz önüne almamızı sağlayacak. Bunları kapalı mekanlarda tamamen yeniden oluşturmak zorlu ve hatta imkansız olabiliyor.”

Google AR gözlüğünün testlerini oldukça sınırlı bir çerçevede gerçekleştirecek. Sadece güvenilir test kullanıcıları ve şirket çalışanları sürece dahil edilecek. Prototip modellerde kameralar, mikrofonlar ve lense yerleştirilen ekranlar bulunacak. Google çeviri, navigasyon ve transkripsiyon gibi işlevler için ses ve görüntü algılama özelliğini değerlendirecek.

Google AR gözlüğünü sınırlı ölçekte test edecek

Ancak bu özellikler sınırlı olacak. Örneğin, gözlük fotoğraf ve video çekmek için kullanılamayacak. Google görsel verileri metin ve görüntü yönlerini çevirmekte kullanacak. Veriler eğer daha sonrasında analizde kullanılmayacaksa silinecek. Google yüz ve otomobil plakası gibi hassas bilgileri analiz edilecek görüntülerden de çıkaracak. Araştırma amacıyla kullanılan veriler de 30 günün ardından silinecek.

Google AR gözlüğü alanında ilk denemesini uzun zaman önce Google Glass ile yapmış ve aradığını bulamamıştı. Google Glass günümüzde kurumsal bir ürün olarak hayatını sürdürüyor. Yeni artırılmış gerçeklik gözlüğünde bu kaderi yaşamak istemeyen Google, işleri ağırdan almayı tercih ediyor. Google gözlüğün çıkışı için henüz bir tarih açıklamış değil.

İLGİLİ HABERLER