Manşetler

Google, iddiaya göre Chrome iOS’teki arama gelirlerinin bir kısmını Apple’a veriyor

apple google

Google’ın, rekabet dışı olarak nitelendirilen bir anlaşma dahilinde, iOS için Chrome’dan elde ettiği tüm arama gelirinin bir kısmını Apple’a ödediği iddia ediliyor. Söz konusu iddiayı ilk olarak The Register haberleştirdi.

Konuyla ilgili bir kaynağın The Register’a belirttiğine göre Google, Safari’de varsayılan arama sağlayıcısı olması ve diğer ticari avantajlar karşılığında Apple’a Chrome kullanıcıları tarafından iOS’ta elde edilen arama gelirinin bir kısmını ödüyor. Görünüşe göre, Apple ve Google arasındaki ilişki, gizli arama geliri paylaşım anlaşmasını araştıran ABD Adalet Bakanlığı ve Birleşik Krallık Rekabet ve Piyasalar Kurumu (CMA) gibi kuruluşların ilgisini çekmiş gibi görünüyor.

Google, arama motorunun Apple cihazlarında varsayılan seçenek olmasını sağlamak için Apple’a yılda yaklaşık 15 milyar Amerikan doları ödüyor. Ancak Google’ın, arama geliri paylaşım anlaşmasının bir parçası olarak Chrome iOS internet tarayıcısında yapılan aramalar için Apple’a ödeme yaptığına dair en son haberler yeni bir gelişme olarak nitelendiriliyor. Gelir paylaşımı anlaşmasının detaylarının çok az kişi tarafından bilindiği söyleniyor. Google’ın Apple’a ödediği tutar ve anlaşmanın daha geniş şartları CMA raporlarından çıkarıldı.

Apple, iOS için Google Chrome’da Google Arama’yı kullanmak isteyen kullanıcılara bariz bir değer sağlamıyor. Sonuç olarak CMA, ödemelerin Apple’ı, kendi arama motoruyla Google ile rekabet etmekten caydırmak için tasarlandığından endişe duyuyor. Bu, Google’ın iş modeli için önemli sonuçlar doğuracaktır.

Düzenlemeden ilk olarak 27 Aralık 2021’de San Francisco’da açılan bir antitröst davasında alenen bahsedilmişti. Davayla ilgili olarak Mart 2022’de tadil edilmiş bir PDF’de şikayet, Apple’a Google ile rekabet etmiş olsaydı elde edeceği kârlar eksi bunu yapmanın zorlukları ve maliyetleri düşüldükten sonra ödendiğini iddia ediyor:

20. Google’ın arama işinin yarısından fazlası Apple cihazları üzerinden yürütüldüğü için Apple, Google için büyük bir potansiyel tehditti ve bu tehdit Google tarafından “Kırmızı Alarm” olarak belirlendi.
21. Google, bir rakip olarak Apple tehdidini ve korkusunu ortadan kaldırmak için Apple’a milyarlarca dolar ödedi ve kârını Apple ile paylaşmayı kabul etti.
22. Google, Apple’ı potansiyel bir rakip olarak “Kırmızı Alarm” olarak gördü.
Apple, arama işinde rakip olsaydı, Google işinin yarısını kaybederdi.

İlginizi çekebilir

Apple ve Google, iki şirket arasında yatay bir anlaşma olduğuna dair kanıt bulunmadığı için davanın reddedilmesini istiyor. Ancak CMA’nın soruşturması şimdi böyle bir anlaşmanın var olduğunu gösteriyor gibi görünüyor.

The Register’a göre bu, Apple’ın rakip bir arama motoru açmak veya Safari’yi macOS’ta Chrome’a karşı güvenilir bir rakip olma noktasına kadar geliştirmek konusunda neden isteksiz olduğunu açıklayabilir. Aynı şekilde Google, Apple’ı iOS için Chrome’un WebKit olmayan bir sürümüne izin vermeye zorlamaktan caydırılacaktır.

Sonuçta Apple ve Google, birbirlerinin hakimiyetini sürdürmede önemli faydalar görüyor. Pazarın bu bölünmesinin ABD antitröst yasaları uyarınca “kendi başına yasa dışı” olduğu söyleniyor ve bu durum, daha fazla bilgi ortaya çıktıkça muhtemelen eleştirilerin hedefi olacak.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER