Teknoloji

Google iPhone, iPad ve Mac’lerin arama motoru olmak için Apple’a yılda 18 milyar dolar ödüyor

google apple

Google Apple’a Mac, iPad ve iPhone’ların varsayılan internet tarayıcısı Safari’de varsayılan arama motoru olmak için her yıl milyarlarca dolar ödüyor. Bu uzun süredir bilinen bir şey. Ancak Google’ın ödediği kesin meblağ, bu ödemenin nelere bağlı olduğu ve taraflar arasındaki anlaşma bozulursa olabilecekler de belirsizliğini koruyordu. ABD’de Google aleyhine açılan tekel davasıyla birlikte bu sorulardan bazıları yanıt buldu.

The New York Times’ın haberine göre; Google Apple’a yılda 18 milyar dolar ödeme yaptı. İnternet devinin Apple’a ödediği yıllık meblağın 10 ila 20 milyar dolar arasında olduğu tahmin ediliyordu, dolayısıyla ortaya çıkan rakam sürpriz etkisi yaratmıyor. Yine de, meblağın üst sınıra yakın olmasının dikkat çekici olduğu söylenebilir.

Bu para Google’a yalnızca Apple cihazlarında varsayılan arama motoru olma ayrıcalığını sağlamakla kalmıyor. Aynı zamanda Apple’ın kendi arama motorunu oluşturmasını da engelliyor. Şu anda Apple’da makine öğrenimi ve yapay zekâ çalışmalarını yöneten eski bir Google yöneticisi olan John Giannandrea, duruşma sırasında Apple’ın Bing’i satın almaktan kendi arama motorunu oluşturmaya kadar her şeyi düşündüğünü; ancak hem Google ile rekabet etmekten hem de mevcut anlaşmayı kaybetmekten endişe duyduğunu ifade etti.

Microsoft CEO’su Satya Nadella ise ifadesinde Apple’ın Google anlaşmasını sürdürmesi için başka bir neden daha olabileceğini öne sürdü. Nadella’ya göre, Apple anlaşmanın sona ermesi durumunda Google’ın sorun yaratmasından endişe duyuyor. Google’ın Chrome ve Google uygulamalarını Gmail, Haritalar ve YouTube gibi popüler uygulamaları aracılığıyla tanıtabileceği ve böylelikle insanları Safari’den uzaklaştırarak Apple’ın diğer arama motorlarıyla yaptığı anlaşmanın değeri azaltılabilir. Dolayısıyla iki şirket arasındaki iş birliğinin bir tür “barış anlaşması” olduğu da söylenebilir.

Google Apple’ın Spotlight’ta yaptığı iyileştirmelerden rahatsız

The New York Times’ın haberine göre, Microsoft CEO’su Satya Nadella bu yorumunda haklı. Apple’ın son yıllarda yerleşik Spotlight özelliğinde yaptığı iyileştirmelerden rahatsız olan Google’ın Chrome’a da benzer bir özellik eklemeye hazırlandığı söyleniyor. Bu özelliğin kullanıcılara cihazdaki dosyalardan, mesajlardan ve uygulamalardan hızlı şekilde bilgi sunacak şekilde tasarlandığı belirtiliyor. İnternet devinin Chrome’a daha fazla kullanıcı kazandırmak için yeni Avrupa Birliği rekabet yasalarından yararlanma yollarını aradığı da haberde verilen bilgiler arasında yer alıyor.

Apple ve Google arasındaki anlaşmanın koşulları, ABD ve Google arasındaki davanın merkezine yerleşmiş durumda. ABD Adalet Bakanlığı, Apple’ın muazzam pazar payına erişimi olan herhangi bir arama motorunun anında güçlü bir oyuncu haline geleceğini defalarca ifade eden tanıkların ifadesinden hareketle bunun rekabete aykırı bir tekel anlamına geldiğini savunuyor. Microsoft CEO’su Satya Nadella, Apple’ın varsayılan arama motoru seçimiyle tercihini “kral yapabileceğini” ve Bing’in bu noktaya gelmesi için yılda 15 milyar dolar kaybedebileceğini açıkça ifade etti.

Google Apple ile olan ilişkisinin merkeze oturduğu davada savunmasına yeni başladı. Şirketin avukatlarının savunmasının birkaç hafta sürmesi bekleniyor. İnternet devi, dileyenlerin rakip arama motorlarına geçiş yapmasının kolay olduğunu iddia etse de; bu geçişin olmaması için yılda 18 milyar dolar ödüyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER