Manşetler

Google App Inventor ile herkes Android uygulaması geliştirebilecek

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Google’ın bugün çıkaracağı yeni bir araç ile herkes Android’li cep telefonları için uygulama geliştirme fırsatını yakalayacak. Google App Inventor olarak adlandırılan bu araç sayesinde kodlama bilmeyen kişiler de Nokia’nın Ovi için sunduğu uygulama hazırlama aracındakine benzer şekilde kendi uygulamalarını geliştirebilecek. Yazıyı yazdığımız sırada denedik, App Inventor’u indirilmeis için bir başvuru formu doldurulması gerekiyor.

Görünüşe göre Google da Nokia’nın Ovi mağazası için izlediği stratejiyi takip etme kararı aldı. Bu durumda gelecekte Android Market’te sadece yazılımcılar tarafından geliştirilmiş uygulamaları değil, yazılımcı olmayan, ancak birşeyler üretmeye yatkın kişiler tarafından geliştirilmiş özelleştirilmiş uygulamalar da göreceğiz. Bu durum Android Market’in uygulama hacmini arttıracak ve ona App Store karşısında avantaj sağlayacaktır.

Bu genişleme kalite açısından bazı dezavantajlar da doğurabilir. Google’ın atacağı bu adımla birlikte yüzlerce Android uygulamasının çıktığını göreceğiz, bu durum kaliteli uygulama oranının düşmesine neden olabilir. Ancak işe bir de şu açıdan bakmak gerek: Eğer App Inventor uygulama geliştirme işini okul çocuklarının yapacağı hâle getirirse, bu okul çocukları gelecekte kendi kodlarını yazmak konusunda hevesli hâle gelebilirler. Bu durumda Android uygulamaları geliştirien kişilerin sayısı da doğal olarak artacak, belki gelecekte iPhone için uygulama geliştiren kişilerin sayısını geride bırakacaktır.

Görünüşe göre, Apple ile Google arasında bir de yazılımcıların kalbini kazanma savaşı çıkacak. Bakalım Apple da benzer bir araçla karşımıza çıkacak mı? Bu arada Google’ın Türkiye için koyduğu Android Market engeli bizim ülkemizde Android için uygulama geliştiren yazılımcı sayısının artışında önemli bir engel oluşturabilir. Yine de kendi başına birşeyler yapmaya ve engelleri aşmaya çalışanlar da yok değil. Onların bu adımını da sonuna kadar destekliyoruz.

Aşağıda Google App Inventor’ın bağlantısını bulabilirsiniz. Google hesabınızla giriş yaptıktan sonra karşınıza bir form çıkıyor. Burada Gmail e-posta adresinizi girmeniz isteniyor. Mantıklı birşeyler yazıp gönderin, belki siz de bu uygulamaya erişme imkânı yakalarsınız.

İlgili – Google App Inventor

İLGİLİ HABERLER