Teknoloji

Google’ın arama ve AI anlaşmalarına süre sınırı geldi

Google’ın arama ve AI anlaşmalarına süre sınırı geldi
Haberleri Kaçırma! Teknoblog'u Google Arama'da tercihli kaynağın yap ve En Çok Okunan Haberler'de bizi daha sık gör.
Tercihli Kaynak Ekle

ABD’de federal bir yargıç, Google’ın varsayılan arama ve yapay zekâ (AI) hizmetleriyle ilgili sözleşmelerine bir yıllık sınır getirdi. Bu karar, şirketin cihaz üreticileriyle yaptığı uzun süreli anlaşmaları yıllık temele çekecek.

Google, bugüne dek Chrome, Gemini ve Arama gibi servislerini varsayılan hâle getirmek için firmalarla yıllara yayılan sözleşmeler yapıyordu. Bu uygulama özellikle Apple ile olan anlaşmalarda etkiliydi. Yargıç Amit Mehta’nın kararı, bu sözleşmelerin her yıl yeniden değerlendirilmesini zorunlu kılıyor. Böylece, rakip firmaların cihazlara erişimi kolaylaşacak. Kararın içeriğinde, mevcut anlaşmaların süresi dolduğunda otomatik yenileme yapılamayacağı belirtiliyor. Sözleşmelerin kapsamı her yıl yeniden müzakere edilmek zorunda kalacak.

Daha önceki davada Google’ın Chrome tarayıcısını satmak zorunda kalmayacağı hükme bağlanmıştı. Fakat uzun vadeli varsayılan hizmet anlaşmalarıyla arama motoru pazarında tekelleşme oluşturduğu değerlendirilmişti. Bu noktada, özellikle mobil cihazlarda kullanıcı seçiminin kısıtlandığı vurgulanmıştı. Yeni karar, işte bu sınırlamayı kaldırmak amacıyla alındı. Anlaşmalar artık yalnızca kısa süreli olacak. Böylece yıllık rekabet ortamı değişebilecek.

Google’ın arama verilerini rakipleriyle paylaşması zorunlu olacak

Karar sadece sözleşme sürelerini değil, veri paylaşımı zorunluluğunu da içeriyor. Google, belirli arama verilerini rakip arama motorlarıyla paylaşmak zorunda kalacak. Mahkeme bu veri paylaşımının, arama algoritmalarındaki eşitsizliği azaltacağını ifade etti. Veri akışının kapsamı henüz netleşmedi. Fakat arama sonuçları ile kullanıcı davranışlarının yer aldığı bilgilerin paylaşılması bekleniyor. Bu süreç, sektördeki küçük oyuncuların rekabete katılımını artırabilir.

Google, bu anlaşmalarla Apple, Samsung ve Android üreticilerine milyarlarca dolar ödüyordu. Artık bu model eskisi gibi işlemeyecek. Her üretici ile yapılan sözleşmenin yıllık bazda onaylanması gerekecek. Aynı zamanda kullanıcıya varsayılan hizmetler için alternatif seçenek sunulması da gerekebilir. Bazı firmalar bu değişikliğe nasıl yaklaşacağını henüz açıklamadı. Bu nedenle uygulama detaylarının önümüzdeki aylarda netleşmesi bekleniyor.

Bu gelişme, DOJ’un (ABD Adalet Bakanlığı) geçen yıl açtığı antitröst davasının devamı niteliğinde. Eylül ayında verilen ilk karar, Google’ın rakipleri dışladığı gerekçesiyle alınmıştı. Yeni düzenlemeyle bu dengenin sağlanması amaçlanıyor. Google’dan ise konuyla ilgili resmi bir açıklama yapılmadı. Yalnızca IMEI listeleri ve belge detayları üzerinden kamuya açık bilgiler paylaşıldı. Sürecin yıl sonuna kadar takip edilmesi bekleniyor.

KÜÇÜK EV ALETLERİNDE FIRSATLAR

Küçük Ev Aletlerinde Premium\'a Özel Sepette %5 İndirim Fırsatı
Seçili Vantilatörlerde Premium\'a Özel Sepette Net indirim!
Seçili Televizyonlarda Premiuma Özel Sepette %5 Net İndirim!
Roborock Markalı Süpürgelerde Sepette %8 İndirim!
Arnica GH21480 Diamond Blender Set

Teknoblog'un satış ortaklıkları vardır. Bunlar, editoryal içeriği etkilemez, ancak Teknoblog, satış ortaklığı bağlantıları üzerinden satın alınan ürünler için komisyon kazanabilir.