Teknoloji

Google Android’de kendi uygulamalarına avantaj sağladığı için AB’ye şikayet edildi

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Microsoft, Nokia ve Oracle’ın da aralarında bulunduğu bir grup şirket Google’ın mobil işletim sistemi Android’de kendi uygulamalarına haksız bir avantaj sağladığı gerekçesiyle Avrupa Birliği’ne şikayette bulundu. Kendilerine Fairsearch Europe adını veren şirketler Android’in temelinde ücretsiz bir işletim sistemi olduğunu, ancak Google’ın Haritalar, YouTube gibi platformlarını lisanslamak isteyenlerin tüm Google Apps setini satın alması gerektiği ve bu uygulamalara telefonda göze çarpan bir yer verme zorunluluğu olduğu ifade edildi.

avrupa-birligi-010612

Fairsearch Europe’a göre, Google’ın Android için uyguladığı yırtıcı düşük fiyat politikası da rakip şirketlerin yatırımlarının karşılığını almasının önüne geçiyor. Grubun baş hukuk müşaviri Thomas Vinje, Android’i bir truva atına benzetti. Android’in amacının mobil pazarda tekel oluşturmak olduğunu söyleyen Vinje, Google’ın Android ile tüketici verisini kontrol etmeyi amaçladığını öne sürdü. Grup Google’ın mobil arama pazarındaki yüzde 96’lık, telefon sevkiyatlarındaki yüzde 70’i aşkın payını şirketin tekel gücünün bir göstergesi olarak tanımladı.

Bu olay Fairsearch’ün Google’ı hedef tahtasına oturttuğu ilk olay değil. Grup daha önce de Google’ın arama motorundaki kriterlerini eleştirmiş ve şirketin kendi alışveriş ve seyahat kollarına haksız avantaj sağladığını iddia etmişti. Bu iddianın da aralarında bulunduğu bir grup olay gerekçesiyle Google hakkında açılan AB soruşturması halen devam ediyor. Google’ın bu soruşturmayı çözüme kavuşturmak için AB ile 2013’ün ocak ayında masaya oturacağı söylenmiş, ancak bu görüşme gerçekleşmemişti. The New York Times’ın haberine göre, AB’nin rekabetten sorumlu komiseri Joaquin Almunia Fairsearch’ün şikayeti için ”soruşturmada yeni bir adım” ifadesini kullandı. Google’ın AB gözünde Microsoft’un akibetini paylaşıp paylaşmayacağı merak ediliyor.

İlgili >> Fairsearch Europe, The New York Times

İLGİLİ HABERLER