Teknoloji

Google Android uygulamalarının casusluk yapmasını zorlaştırıyor

google play pass android store
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Google, Geliştirici Program Politikası’nda yaptığı değişiklikle kötü niyetli kişilerin Android uygulamaları üzerinden casusluk yapmasını zorlaştırıyor. Şirket, yüksek riskli veya hassas izinlerin kullanımına kısıtlama getirdi.

Bu değişiklikle bir Android uygulamasının cihaza yüklü diğer Android uygulamalarının listesini görmesinin de önüne geçiliyor. Sadece ana işlevi gereğince bu listeye erişmesi gereken uygulamalara erişim izni verilecek.

Google Play Console yardım destek sayfasında yapılan paylaşıma göre, eğer bir uygulama koşulları karşılamıyorsa geliştiricinin uygulamasının kodunda değişiklik yapması ve liste erişimini kesmesi gerekiyor. Değişiklikler 5 Mayıs itibarıyla yürürlüğe girecek.

Bu değişiklik sayesinde bir Android uygulamasının cihazdaki diğer uygulamaları görmesi de zorlaştırılıyor. Böylelikle kullanıcı gizliliği ve güvenliği de kuvvetlendiriliyor. Çünkü uygulama envanterine erişebilen bir uygulamanın reklam hedefleme veya zararlı amaçlar için kullanılması da ihtimaller arasında yer alıyor. Google’ın güncellenen politikasında uygulamaların, uygulama envanterine erişim izni alabilmek için gerekçelerini son derece somut biçimde sunmaları gerektiği vurgulanıyor.

Google, değişikliğin sadece Android 11 veya üstü sürümlerin bulunduğu cihazlarda bir uygulama 30. seviyede Android API hedeflemesi yaptığında devreye gireceğini belirtmeyi de ihmal etmedi.

İLGİLİ HABERLER