Teknoloji

Google her tür cihazda çalışabilecek Android uygulamalarına kapı açıyor

google android

Google, geliştiricilerin çeşitli cihazlar arasında bir şekilde bağlantı kuran Android uygulamaları oluşturmasını kolaylaştırmaya çalışıyor. Şirket, konuyla ilgili bir blog yazısında, geliştiricilerin uygulamalarının Android cihazlarda ve nihayetinde Android ile yüklü olmayan telefonlarda, tabletlerde, TV’lerde ve arabalarda iyi bir şekilde kullanılmasını sağlamak için ihtiyaç duyduğu araçları içeren yeni bir cihazlar arası yazılım geliştirme kitini (SDK) kullanıma sunduğunu dile getirdi.

SDK’nın geliştiricilerin uygulamalarıyla üç önemli işlevi yerine getirmesine izin verecektir. Bunlar yakınlardaki cihazları keşfetme, cihazlar arasında güvenli bağlantılar kurma ve bir uygulamanın deneyimini birden fazla cihazda barındırma olarak sıralanıyor. Google’a göre, cihazlar arası SDK, çoklu cihaz bağlantısı sağlamak için Wi-Fi, Bluetooth ve ultra geniş bant bağlantılarını kullanıyor.

Google, cihazlar arası SDK’sı için çeşitli kullanım örneklerini dokümantasyon sayfasında detaylandırıyor ve bunlar birçok senaryoda kullanışlı olabilir gibi görünüyor. Örneğin, bir grup yemek siparişi oluştururken, ayrı cihazlarda birden fazla kullanıcının bir menüden öğeleri seçmesine izin vererek, telefonunuzu odanın içinde elden ele gezdirmekten sizi kurtarabilir. Ayrıca, telefonunuzdan tablete geçiş yaparken bir makalede kaldığınız yerden devam etmenize ve hatta bir arabadaki yolcuların aracın navigasyon sistemiyle belirli bir harita konumunu paylaşmasına izin verebilir.

Bu, Android’deki kullanıcıların Chromebook’lara ve diğer Android’lere dosya aktarmalarını sağlayan Nearby Share’in bir uzantısı gibi görünüyor. Nisan ayında, Esper’den Mishaal Rahman, Google’da oturum açtığınız cihazlar arasında hızla dosya paylaşmanıza olanak tanıyan bir Yakınlarda Paylaşım güncellemesi fark etti. Ayrıca Google, CES 2022 dahilindeki açılış konuşmasında, Yakınlarda Paylaşımı bu yılın ilerleyen zamanlarında Windows cihazlarına getireceğini söylemişti.

Cihazlar arası araç seti şu anda geliştirici önizlemesinde mevcut ve şimdilik yalnızca Android telefonlar ve tabletlerle çalışıyor. Google, en sonunda bu desteği iOS ve Windows dahil olmak üzere “diğer Android ortamlarına ve Android olmayan işletim sistemlerine” genişletmek istiyor, ancak bunun ne zaman olacağına dair bir bilgiyi henüz paylaşmadı. Bu imkan henüz ilk aşamalarında olduğu için, muhtemelen yakın zamanda iOS ve Android cihazlar arasında bağlantı kuran uygulamaları görmeyi bekleyemeyiz. Ancak geliştiricilerin başlamak için yeni imkanı nasıl uyguladıklarını ve belirli uygulamaları kullanmayı daha kolay hâle getirip getirmeyeceğini görmek ilginç olacaktır.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER