Teknoloji

Google sertifikasız Android cihazlarında uygulamalarının çalışmasını engelliyor

google androidAndroid cihazında özelleştirilmiş ROM kullananlar için hayat biraz daha zorlu hâle gelecek gibi görünüyor. Google Android yazılım sürümü 16 Mart’ın ardından hazırlanan sertifikasız cihazlardaki uygulamalarını sessiz sedasız engellemeye başladı. Söz konusu engellemeden etkilenen kullanıcıların karşılarına cihazlarının sertifikasının olmadığına dair bir uyarı çıkıyor ve bu kullanıcılar Google hesaplarına giriş yapamıyor.

Bu durum kullanıcıların özel ROM’ları yüklemesi için bir engel teşkil etmeyecek. Ancak kullanıcılarının cihazlarını her sıfırladıklarında cihazlarını bir beyaz listeye kaydettirmesi gerekecek. 100 kimlik sınırının uygulanması durumunda Google’ın aldığı önlemin kullanıcılar adına bir probleme dönüşebileceği belirtiliyor.

Google’dan konuya ilişkin resmi bir açıklama gelmese de, şirketin bu hamlesinin altındaki mantığı çözmek pek zor olmuyor. Üreticilerinin cihazlarına Google uygulamalarını yüklemek için genellikle lisans alması gerekiyor. Ancak bazı üreticiler bu gereksinimi görmezden gelerek Google’ın uygulamalarını yüklü olarak sunuyor veya yükleme işini kullanıcıların yapmasını teşvik ediyor. Bu yeni engelleme, kimi üreticilerin Google’ın kısıtlamasının etrafından dolaşmasının önüne geçiyor.

Google Android uygulamaları için uyguladığı bu kısıtlamayla özel ROM’ları tercih eden cihaz sahiplerini iki ateş arasında bırakmış gibi görünüyor. ROM yükleyen kullanıcıların Google’ın bu kararı nedeniyle bazı küçük güncellemeleri atlayarak daha seçici davranmaları muhtemel görünüyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER