Teknoloji

Google Android uygulamalarının uzun ekranlı telefonlara uygun hâle gelmesini istiyor

google androidÜst sınıf Android telefonlarda 2017’nin modası, normalden daha uzun ekranlar olacak gibi görünüyor. LG G6’nın 18:9 görüntü oranına sahip ekranıyla başlattığı bu akımı, Samsung Galaxy S8 ve S8+ 18,5:9 görüntü oranına sahip ekranlarıyla sürdürüyor. Ancak daha uzun ya da geniş ekranlar, 16:9 görüntü oranına uygun biçimde hazırlanmış uygulamaların kullanımında sorun oluşturma potansiyeli taşıyor. Bu uygulamalarda ekranın üst ya da alt kısımlarında boş alanlar oluşabiliyor. Google Android uygulama geliştiricilerinden uygulamalarını yeni görüntü oranına uygun hâle getirmelerini istiyor.

Şirket, geliştiricilere bir blog yazısı aracılığıyla seslendi. Google adına yazıyı kaleme alan geliştirici avukatı Neto Marin, daha büyük yeni ekran formatlarından faydalanmaları için geliştiricilere tavsiyede bulundu. Değişikliklerin uygulanmasının çok zor olmadığını söyleyen Marin, yeni ekran formatına uygun hâle getirilmiş uygulamaların ekran görüntülerini de paylaşmayı ihmal etmedi.

Google’ın geliştiricilerden uygulamalarını uzun ekranlara uygun hâle getirmelerini istemesi, doğal bir durum. Ancak bu noktada akıllara üreticilerin söz konusu ekran formatında ısrarcı olup olmayacağı sorusu geliyor.

Uzun ekranlar, telefonların yüzey alanını genişletmeden ekranı büyütmek için uygun yöntem olarak nitelenebilir. Ancak bu format cihazları kırılma ve benzer hasarlara karşı daha hassas hâle getiriyor.

Google Android kullanıcılarına gerekli bir çağrı yapıyor

Daha uzun ya da geniş ekranlar, telefonları multimedya içerik tüketimine de daha elverişli hâle getiriyor. Ancak telefon üzerinden düzenli olarak dizi ya da film izleyen kitlenin henüz pek büyük olmadığını da unutmamak gerekiyor. Yine de, Google’ın Android uygulama geliştiricilerine çağrısını “gerekli bir hamle” olarak nitelemek yanlış olmayacaktır.

İLGİLİ HABERLER