Teknoloji

Google Android geliştiricilerinin alt navigasyon butonları kullanmasını istiyor

google android tasarım

Google Android uygulama geliştiricilerine yardımcı olmak adına uzun süredir tasarım talimatları yayınlıyor. Şirket, söz konusu talimatlar sayesinde geliştiricilerin hem işletim sistemine uygun hem de kullanıcılar için gerçekten kullanışlı arayüzler hazırlayacağına inanıyor. Söz konusu tasarım talimatlarının en yenisinde, Android geliştiricilerine uygulamalarında ekranın alt kısmına navigasyon butonları yerleştirmeleri öneriliyor.

Google “Material Design” adını taşıyan tasarım yaklaşımı için yayınladığı güncel talimatlarda, ekranın altına yerleştirilen navigasyon çubukları sayesinde kullanıcıların uygulamaları daha kolay keşfedeceğini ve farklı sekmeler arasında bir dokunuşla geçiş yapabileceğini belirtiyor. Google, geliştiricilere söz konusu navigasyon çubuklarına üç ila beş ikon eklemelerini ve bu ikonların uygulama içindeki farklı bölümlere doğrudan erişim sağlamasını da tavsiye ediyor. Şirket, sadece bir veya iki hedef noktası bulunan uygulamalar içinse sekmeli görünümün daha iyi bir tercih olacağını belirtiyor.

Google, siyah veya beyaz alt navigasyon çubuğu üzerinde sekmeler oluştururken ikon ve yazı için uygulamanın ana renginin kullanılmasını tavsiye ediyor. Navigasyon çubuğunun renkli olması durumunda ise siyah veya beyaz ikon ve yazıların kullanılması öneriliyor. Google, yazı etiketlerini küçültme ve rötuşlama konusunda da çeşitli araçlar sunuyor.

Google, alt navigasyon çubuğunun uygulama içinde dolaşırken nasıl “hareket etmesi” gerektiği konusunda da öneriler sunmaktan geri kalmıyor. Şirket, ekranda aşağıya doğru inilirken çubuğun kaybolmasını, yukarı doğru çıkılırken ise çubuğun yeniden görünür hâle gelmesini öneriyor.

Android uygulama geliştiricileri için Google’ın tasarım talimatlarına uymak bir zorunluluk değil. Ancak şirketin bu talimatları daha gelişmiş bir kullanıcı deneyimi için sunduğunu da unutmamak gerekiyor.

İLGİLİ HABERLER