Teknoloji

Google Android Q ile emojilerde cinsiyet çizgisini inceltiyor

Google yeni hazırladığı biyolojik cinsiyetten bağımsız olan 53 yeni emojiyi bu hafta itibarıyla Pixel telefonlarda beta olarak kullanıcılarla buluşturacak. Google bu emojileri yıl bitmeden tüm Android Q kullanıcılarına sunacak. Görünüş açısından ne kadını ne de erkeği sembolize eden bu yeni emojiler, Google’ın evrensel karakterlerle emoji klavyesini hafifletme girişiminin bir parçası olarak değerlendiriliyor. İnternet devinin yeni emojilerinin “küçük sarı adam” olarak bilinen klasik emojinin yeniden yorumlanmış versiyonu olduğu söylenebilir.

Emoji kütüphanesi ilk açıldığında kütüphanedeki karakter sayısı sadece 176 idi. Günümüzde bu sayı 3 binin üstüne çıkmış durumda. Bunların bazıları tamamen yeni karakterler ve semboller olsa da, önemli kısmını mevcut emojilerin farklı cinsiyet ve ırklardaki kombinasyonları oluşturuyor. Mevcut yaklaşım daha kapsayıcı hâle gelse de, hâlâ bazı problemler mevcut. Karakter sayısının artması, emoji klavyesinin çözümlenmesini zorlaştırıyor. Buna ek olarak, birden fazla kişinin bulunduğu emojilerde ten rengi ve cinsiyet bakımından tüm kombinasyonları sunabilmek neredeyse imkansız gibi görünüyor.

Unicode emoji standardının cinsiyet konusunda sabit bir standart koymaması da bazen işleri zorlaştırıyor. Örneğin; Google’ın emoji kütüphanesinde saunadaki kişi kadın olarak sembolize edilirken, Apple’ın kütüphanesinde erkek olarak gösteriliyor. Bu da emojilerin cinsiyetinin platformlara göre değişmesine yol açabiliyor.

Google yeni yaklaşımının ilk ipuçlarını geçtiğimiz yıl yayınlanan Android Pie’da vermişti. Şirket bu işletim sisteminde hem erkek hem de kadın olarak algılanabilecek emoji tasarımları sunmuştu. Bu yaklaşım çeşitli karakterlerde farklılık gösteriyordu. Bazı cinsiyetsiz karakterlerde orta uzunlukta saçlar tercih edilirken, vampir emojisinde cinsiyetsiz karakterde farklılık kullanılan aksesuarlarla sağlanmıştı.

Google Android Q ile birlikte emojilerde cinsiyet çizgisini kaldırma konusundaki isteğini bir kez daha gösteriyor. İnternet devinin bu yaklaşımı şimdilik sadece Google markalı telefonları kapsayacak olsa da, uzun vadede bu durumun değişmesi ve diğer üreticilerin de Google’ı takip etmesi bekleniyor.

İLGİLİ HABERLER