Teknoloji

Google Android patent trollerini lisans paylaşımıyla durdurmayı umuyor

google play store çince uygulamalar

google androidSadece 2016’da piyasaya çıkan Android cihaz sayısının 4 bini aşmış olması, Android ekosisteminin büyüklüğünü gösteren en önemli değerlerden biri. Bu ölçekte bir ekosistemde telif hakkından kaynaklı karışıklıklar ve patent kavgaları sıklıkla görülebiliyor. Google Android platformunun sahibi olduğu için, doğal olarak, bu tarz sıkıntılarla uğraşmak istemiyor.

Android cihaz üreticilerini lisanslama kaynaklı baş ağrılarından ve gereksiz davalardan kurtarmayı amaçlayan şirket, PAX kısaltmasıyla anılan yeni bir anlaşmayı duyurdu. Google Android üreticileri arasında lisans paylaşımını “Android Çapraz Lisans Anlaşması Ağı” adını verdiği girişimiyle teşvik etmeyi amaçlıyor.

Google daha önce de Transfer Lisanslama Ağı adını taşıyan benzer bir girişimi hayata geçirmişti. PAX de patent trollerinin patentlerini ağ içine alarak trolleri caydırmayı hedefliyor. Kısacası, PAX’e katılan şirketler birbirlerine Android ve Google uygulamalarına ilişkin patentler konusunda dava açamayacak. Anlaşma Google’ın Android’deki üretici ortaklarına birbirlerinin patentlerini Android ve Google uygulamalarında telifsiz olarak kullanma iznini de veriyor.

Google Android lisans ağına büyük üreticileri de dahil etti

PAX’in mevcut üyeleri arasında Samsung, LG ve HTC gibi önemli Android cihaz üreticileri bulunuyor. Pek çok şirket için cihaz üretimi gerçekleştiren Foxconn da üye listesinde yerini alıyor. Google’ın Android operasyonlarından sorumlu başkan yardımcısı Jamie Rosen, ağın şimdiden 230 bin patenti kapsadığını ve dileyen her şirketin ağa katılabileceğini belirtti.

İLGİLİ HABERLER