Teknoloji

Google Android One girişimi için yeni bir hamleye hazırlanıyor

Google ultra düşük maliyetli akıllı telefon girişimi Android One için yeni bir hamle yapmaya hazırlanıyor.
General Mobile 4G, Türkiye'nin ilk Android One telefonu
General Mobile 4G, Türkiye’nin ilk Android One telefonu

Google ultra düşük maliyetli akıllı telefon girişimi Android One için yeni bir hamle yapmaya hazırlanıyor. Şirketin Güneydoğu Asya idari direktörü Rajan Anandan, Android One için yeni bir planın önümüzdeki birkaç hafta içinde duyurulacağını kaydetti.

Henüz konuyla ilgili olarak fazla bir detay elde edilmiş değil, ancak Anandan Financial Times’a verdiği röportajda, planların bir parçasını 50 dolarlık akıllı telefon noktasına varmak olduğunu kaydetti.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Android One nedir?

Android One gelişmekte olan pazarlar için düşük maliyetli ve Android’in en son versiyonlarının kullanıldığı akıllı telefonlar çıkarma hedefiyle faaliyete geçirilmişti. Geçtiğimiz aylarda duyurulan General Mobile 4G ile birlikte Türkiye’de de tüketicilerle buluşan Android One telefonlarının projesinde Google herhangi bir donanım üretim işi üstlenmiyor, sadece program altında uyulacak standartları belirliyor ve cihazların bu standartlara uymasını garanti ediyor. Cihazların pazarlanmasında da Google önemli bir rol oynuyor.

Google Android One’ı Android’in gelişmekte olan pazarlardaki yayılımını kontrol etmek ve bu pazarlardan gelir elde etmek için bir araç olarak görüyor. Özellikle Çin’de üretilen ve Android’in, içinde Google servislerini barındırmayan versiyonlarını çalıştıran düşük maliyetli akıllı telefonların karşısına rakip olarak dikilen Android One markasıyla tüketici güveninin oluşturulması ve gelişmekte olan pazarlarda bulunan milyonlarca tüketicinin Google’ın servislerine ve reklam ağına yönlendirilmesi amaçlanıyor.

Ne var ki, Google’ın Android One projesinde henüz istediği noktaya gelmediği çeşitli pazar araştırmaları tarafından ortaya konuluyor. Projenin başlatıldığı ve en önemli pazarı olarak nitelendirilen Hindistan’da bir milyonun biraz altında cihaz satışının gerçekleştirildiği tahmin ediliyor. Her ne kadar Türkiye’de General Mobile gibi bilinen ve Türkiye’deki kullanıcıların gözünde belirli bir popülaritesi olan iş ortağı seçilmiş olsa da, Google’ın Android One için seçtiği yerel donanım üreticilerinin de satışlardan memnun olmadığı ve Android One için çok fazla gayret göstermediği söyleniyor. Sorunun bir parçasının da, çok düşük kâr marjlarıyla çalışan üreticilerin, söz konusu Android One’ın Android’in el değmemiş sürümünün kullanılması şartı olduğunda farklılık yaratamaması olduğu dile getiriliyor.

Google yöneticisi Anandan, Financial Times’daki röportajında Android One’ın beklentileri karşılamadığını itiraf ediyor, buna rağmen şirketin bu girişime çok bağlı olduğunun altını çiziyor. 50 dolarlık akıllı telefon hedefinin yanı sıra, Anandan Google’ın Hint pazarı için özel olarak tasarlanmış yeni uygulamalar ve servisler üzerinde çalıştığını da söylüyor. Bu servisler şirketin ürünlerin düşük bant genişliğinin kullanılmak zorunda olduğu ülkeler için daha uygun hâle getirme ve arama sonuç sayfalarının daha hızlı açılmasını sağlama gibi mevcut çalışmaların temelinde gelişiyor olmalı.

Anandan’ın açıklamalarının ışığında, Google’ın gelecek birkaç hafta içinde yeni bir Android One telefonu duyurusu yapmasını bekleyebiliriz. Android One projesinin kaderinde bu yeni duyuru önemli bir rol oynayacak gibi görünüyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER