Manşetler

Google Android M’i duyurdu, yılın ikinci yarısında gelecek

android-m-developer-preview-280515
Görsel: The Verge

Google Android’in gelecek nesil versiyonunu duyurdu. Google I/O 2015 açılış toplantısında duyurulan yeni sürüm Android M kod adını taşıyor ve bu yılın sürümü olan Android Lollipop’u takip edecek.

Bugün itibarıyla ön izleme sürümü yayınlanan Android M, Google’ın söylediğine göre birçok yeni işlev ve performans iyileştirmesini beraberinde getirecek. Bununla birlikte Google yöneticisi Sundar Pichai’nin söylediğine göre, şirket köklerine geri dönüyor ve platformun kalitesini iyileştiriyor. Google Android M’in versiyon numarasını ve adını henüz açıklamadı, ancak bu güncellemeyle gelecek önemli yenilik ve gelişmelerden bahsetti.

android-m-cihazlar-280515

Google’ın mühendislikten sorumlu başkan yardımcısı Dave Burke, şirketin cihaz üreticilerinin Android’e neler eklediğini izlediğini ve bütün bu fikirleri sistemin temeline eklediğini kaydetti. Google’ın Android M ile odaklandığı altı temel nokta bulunuyor, bunlar yeni özelliklerden geliştirilmiş performans ve verimliliğe kadar uzanıyor.

android-m-izinler-280515

Android M’in en önemli noktalarından bir tanesi uygulama izin sisteminin yeniden elden geçirilmesi. Kullanıcılar kamera veya konum erişimi gibi güvenlik izinlerini onaylayabilecek veya reddebilecek. Şu anda sadece sekiz farklı kategoride uygulama izinleri kategorisi bulunuyor ve uygulamalar izin duydukları zaman sizin izninizi soracak. Bu, Android’in şu anki çalışma mantığından tamamen farklı görünüyor; şu anda bir Android uygulaması yüklerken uygulamanın ihtiyaç duyacağı bütün izinlere daha en baştan toptan izin veriyorsunuz. Android M ile birlikte gelecek yeni düzen Apple’ın iOS’te yıllar boyunca sunduğu uygulama izinleri prosedürüne daha çok benziyor. Bununla birlikte uygulamaların her bir güncellemeyle birlikte yeniden izin isteği göndermeleri de gerekmeyecek.

android-m-izinler-280515-2

Android M için Google Chrome internet tarayıcısıyla web’de gezinme deneyimini de elden geçiriyor. “Özelleştirilmiş Chrome Sekmeleri” olarak çevirebileceğimiz bir özellik geliştiricilere uygulamalarına web görünümlerini doğrudan ekleme fırsatı verecek, böylelikle kullanıcılara uygulamalar arasında geçiş yapmak zorunda bıraktırmadan Chrome’un bütün gücünü uygulama içinde sunabilecekler. Otomatik kullanıcı girişi, kaydedilen şifreler, otomatik tamamlama, çok süreçli güvenlik gibi Chrome işlevleri de uygulama geliştiricilerine, uygulamalarına eklemeleri için açılacak.

Android’in dahili uygulama bağlantı sistemi de güncellemeden gçeecek, kullanıcılar her seferinde bağlantıyı hangi uygulamayla açacaklarına dair bir pencereyle karşılaşmak yerine bir içeriği önceden belirlenmiş uygulama yardımıyla açabilecekler. Örneğin bir e-posta iletisinde yer alan Twitter bağlantısı, size sorulmadan doğrudan Twitter uygulaması tarafından açılacak.

android-pay-io-280515

Android M ile birlikte Android Pay adlı yeni bir ödeme sistemi geliyor. NFC ve Host Card Emulation sistemlerini kullanarak temasla ödeme servisleri dsteklenecek, mevcut Google Wallet uygulamasının yerini alacak. Geliştiriciler uygulamalarını Android Pay’e entegre edebilecekler, uygulama içi ödeme ve satın alma için Android Pay’i kullanabilecekler.

Google Android Pay’in ABD’de AT&T, Verizon ve T-Mobile tarafından satılacak cihazlarda ön yüklü olarak geleceğini ve ABD’deki 700 bin mağazada kullanılacağını kaydetti. Android Pay, Samsung Galaxy S6 gibi cihazlarda bulunan parmak izi okuyucularını doğal olarak destekleyecek, destekleme işlevini cihaz üreticilerine bırakmayacak. KitKat ve üstü sürümle çalışan cihazlarda Android Pay kullanılabilir olacak.

Google Android’in her yeni versiyonunda daha iyi pil ömrü ve verimlilik sunuyor. Android M’de de durum farklı değil. M’de Doze adı verilen yeni bir özellik gelecek. Bunun sayesinde sistem arkaplan süreçlerini daha iyi yönetecek. Hareket algılama sistemini kulanarak birisinin cihazı kullandığı zamanı anlayacak, belirli bir süre boyunca herhangi bir kullanım durumu söz konusu olmadığını algıladığında açık süreçleri kapatacak. Burke’ün söylediğine göre bu özellik sayesinde Nexus 9 tabletinin bekleme modunda çalışma süresi, Android Lollipop ile çalışan Nexus 9 tabletine göre iki kat artırılmış.

android-m-usb-type-c-280515

Ayrıca Android M ile doğal USB Type-C desteği geliyor, bunun sayesinde daha hızlı ve kolay şarj imkanı sunulacak. Kullanıcılar Android telefonlarıyla diğer cihazlarını da şarj edebilecek.

Ayrıca Google M ile birlikte Android’in yıllar boyunca muzdarip olduğu bazı kullanışlılık sorunlarından da kurtulacak. Sesk kontrolü, kopyala yapıştır gibi küçük ama önemli unsurlar iyileştiriliyor. Burke’ün söylediğine göre M şimdiye kadarki en gösterişli Android sürümü olacak.

android-m-yenilikler-280515

Ancak açıkça görülüyor ki, Android M henüz tamamen hazır değil. Geçen yılki Android L sürümü gibi, Google M sürümünü de geliştirici ön izleme sürümü olacak şekilde Nexus 5, 6, 9 ve Nexus Player cihazları için dağıtıma sunuyor. Final sürüm yılın ikinci yarısında, muhtemelen sonbaharda yayınlanacak. Şirket geliştiricilerin ve hevesli kullanıcıların önümüzdeki birkaç ay boyunca sistemi test etmelerini, hataları bulmalarını ve kararlılığı artırmaya yardımcı olmalarını umuyor. Google ön izleme süreci boyunca daha fazla bilgi ve güncellemenin geleceğini söylüyor.

Google Android M ile birçok şey vadediyor. Görünüşe göre, Google bu sefer yeni özellikler ve kararlılık arasında doğru dengeyi buldu ve oradan ilerlemeyi sürdürüyor. Android M’in final sürümü çıktığında, Android gerçek anlamda olağanüstü bir mobil platform olabilir.

[Görseller – The Verge]

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER