Teknoloji

Google Android için Siri’ye rakip olacak Majel’i hazırlıyor, mekan tavsiyeleri için Clever Sense satın alındı

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Apple’ın iPhone 4S ile birlikte sunduğu Siri adlı sesli kişisel asistana Google’ın cevabı Majel olabilir. Android and Me adlı sitenin iddiasına göre Google söz konusu servisi gelecek yılın başında faaliyete geçirecek. Google’ın araştırma-geliştirme laboratuvarında bu yeni uygulama için sıkı bir çalışmanın yürütüldüğü iddia ediliyor.

Android’de 2.1 versiyonundan beri ses giriş desteği var. Kullanıcılar sesle arama veya sesi yazıya çevirme gibi işlevleri hâlihazırda kullanabiliyor. Ancak Android’de Siri’deki gibi bir asistanın varlığı yok. Android and Me’ye göre Majel başlangıçta sadece Google aramalarıyla sınırlı kalacak, ancak sonrasında daha fazla işlevin gelmesi planlanıyor. Majel adı ise Star Trek’in yaratıcısı Gene Rodenberry’nin eşi ve sesi boyunca geminin bilgisayarını seslendiren Majel Barrett-Rodenberry’ye bir atıf niteliği taşıyor. Android işletim sisteminin kullanıcı arayüzünden sorumlu direktörü Matias Duarte de geçtiğimiz ekim ayında yaptığı bir açıklamada Android’in sesten yazıya çevirideki yaklaşımını Star Trek’inkine benzetmişti.

Öte yandan Google, Clever Sense adı verilen ve Alfred adlı popüler tavsiye uygulamasının geliştiricisi olan şirketi satın aldı. Siri’nin ABD’de sunulan mekan tavsiyeleri Yelp tarafından destekleniyor. Clever Sense de Google tarafından benzer şekilde tavsiyeler sunma işlevini üstelenecek gibi görünüyor. Alfred yığınlanmış veriden yararlanıyor ve kullanıcıların kişisel tercihlerini öğrenerek onlara bar, restoran, gece kulübü gibi mekan tavsiyeleri sunuyor. iOS ve Android’e özel sürümleri bulunan Alfred şu anda sadece ABD’de çalışıyor. Hatırlarsanız Google geçtiğimiz aylarda da Zagat’ı satın almıştı. Zagat ve Alfred birlikte düşünüldüğünde Google’ın mekan tavsiyeleri konusunda elinde iki güçlü kaynak olduğu söylenebilir. Şimdi iş tüm bunları uygun bir servis altında buluşturmak.

İlgili – Android and Me
İlgili – Clever Sense

İLGİLİ HABERLER