Manşetler

Google Android için Chrome mobil internet tarayıcısını yayınladı – Galeri

google-chrome-android-00005

Android’in içinde İnternet olarak anılan, ancak esas adı WebKit olan bir mobil internet tarayıcısı bulunuyor. Google, beta versiyonunu yayınladığı Chrome Android versiyonuyla bu tarayıcıya yeni bir ad vermey amaçlıyor. Google’ın masaüstü web tarayıcısı, aynı zamanda internet tarayıcısı tabanlı masaüstü işletim sisteminin adını taşıyan Chrome, dün yayınlanan resmi Android uygulamasıyla mobil ortama ciddi biçimde giriş yaptı. Google, bu uygulamayı sevdiği şekilde Beta etiketiyle kullanıcılara sundu. Bu da işlerin henüz tam olarak hazır hâle gelmediği, çeşitli eksikliklerin ve hataların görülebileceği anlamına geliyor.

Google Chrome Android, Android 4.0 ve üzeri cihazlarda çalışacak. Uygulamayı Teknoblog Test Merkezine gelen Galaxy Nexus’a yüklemeyi denedik, ancak söz konusu uygulamanın Türkiye’de yer almadığı belirtildi. Uygulamanın APK dosyaları internette dolaşmaya başlamış bile, Android 4.0 Ice Cream Sandwich yüklü cihaz kullananlar her türlü riski göze alıp bu APK’lardan bir tanesini indirip cihazlarına Chrome Android’i kurabilir.

Google Chrome Android sürümü hız, basitlik ve tek bir kullanıcı girişi gibi vaatler sunuyor. Masaüstü versiyonunda olduğu gibi Chrome’un web tabanlı versiyonu da Chrome hızında bir deneyim sunmayı hedefliyor. Google’da arama sonuçları sayfasında gezindiğinizde, ilk sonuçlar arkaplanda yüklenmeye başlayacak bile. Böylelikle kullanıcılar daha yazı yazmaya başladıkları anda arama sonuçlarını görecek, işlerini daha da hızlandıracak. Web sayfası adresi yazma veya “Omnibox” olarak adlandırılan URL çubuğundan arama yapma gibi işlevler de Chrome Android tarafından sunuluyor. Google, Android’e özel Chrome’u oldukça sade bir şekilde tasarlamış. Sekmeli yapı sayesinde kullanıcılar farklı pencereler arasında çok daha rahat geçiş yapacak. Bağlantı Ön İzleme özelliği de kullanıcıların herhangi bir sayfaya girmeden önce ona otomatik zum yapma imkânı sağlayacak. Chrome’un Android versiyonu gizlilik ayarlarının yönetimini de daha kolay hâle getiriyor. Herhangi bir yeni pencereyi gizli modda açıp mobil cihaz üzerinden yapılan internet gezinmesini gizlemek mümkün.

Chrome, kullanıcı girişlerini destekliyor. Bu sayede kişiselleştirilmiş internet deneyimi Android cihazında da elde ediliyor. Chrome’un masaüstü versiyonundaki tüm ayarlar kullanıcı girişi yardımıyla mobil cihaza aktarılabiliyor. Masaüstü bilgisayarda açık bırakılan en son sekmeler veya yer imleri mobil ortamda da masaüstündeki şekliyle kullanılabiliyor.

Google Chrome Android’i yükledikten sonra ilk kez açtığınızda karşınıza Google hesabı giriş ekranı geliyor. Burada hesap bilgilerinizi girebilir veya girmeden devam edebilirsiniz. Arayüz elemanlarının dizilişi Ice Cream Sandwich incelemesinde de belirttiğimiz mobil internet tarayıcısının tasarımından çok farklı değil. Adres çubuğunun yanında sekmeler ikonu, onun yanında ise daha fazla ayarı görmeyi sağlayan menü ikonu yer alıyor. Menü ikonuna dokunduğunuzda açılan menü de geri, ileri ve yer imlerine ekleme ikonları hemen başta dikkat çekiyor. Sayfada arama yapma, sayfa adresini paylaşma gibi kısayollar sunulmakta. Yeni sekmenin yanı sıra yeni gizli sekme seçeneği de hem normal ekrandayken hem de sekmeler ekranındayken menü içerisinde kendini gösteriyor. Sekmeler ekranıysa o an cihazda açık olan tüm sekmeleri kartlar şeklinde gösteriyor.

Galeri: Google Chrome Android Ekran Görüntüleri
[nggallery id=823]

İlgili – Android Market

İLGİLİ HABERLER