Teknoloji

Google Android geliştiricilerini telefonun ötesine geçmeye teşvik ediyor

google android

Google akıllı telefonların dışında kalan cihaz gruplarında da Android’i yaygınlaştırmak istiyor. Örneğin, yıllar boyunca sürekli düşen pazar payından sonra Wear OS işletim sistemini yeniden canlandırmak için Samsung’dan destek alıyor. Buna ek olarak geliştirdiği çeşitli çözümler de var gibi görünüyor. Bunlardan bir tanesi de daha fazla geliştiriciyi akıllı telefon dışında kalan platformlara çekmeyi hedefleyen finansal teşvik gibi görünüyor.

Ars Technica’nın haberine göre Google, Android geliştiricilerinin tabletler, saatler ve akıllı TV cihazları da dahil olmak üzere, çeşitli platformlarda görsel ve işitsel deneyimleri desteklemeleri durumunda, PlayStore uygulama gelirlerindeki payını yüzde 15’e düşüren Play Medya Deneyimi Programı’nı uluslararası pazarda erişime açtı.

Söz konusu programa göre, eğer bir geliştirici daha fazla geliri almak istiyorsa, belirli bir kategorideki tüm platformları desteklemesi gerekiyor. Bir video uygulaması geliştiricisinin Android TV, Google TV ve Google Cast ile entegre olması gerekir. Bir sesli uygulama oluşturucunun Wear OS, Android Auto, Android TV ve Google Cast’i desteklemesi gerekirken okuma uygulaması geliştiricisinin tabletler, katlanabilir cihazlar ve Eğlence Alanı deneyimi için optimizasyon yapması gerekir.

Ayrıca geliştiricilerin Google Play’de aylık en az 100 bin etkin yüklemeye ve mağazada “güçlü” bir puanlamaya sahip olmaları gerekiyor. Örneğin, kopya niteliğinde uygulamalar yapan küçük bir geliştirici, diğer cihazlar için destek sağlayarak sistemi yanıltamaz.

Bu programın ne kadar işe yarayacağı belli değil. ArsTechnica, üçüncü taraf geliştiriciler bir yana, Google’ın kendi uygulamaları içinde bile tutarsız platform desteğine sahip olduğuna dikkat çekiyor. Microsoft da zamanında geliştiricilere Windows Phone uygulamaları yazmaları için ödeme yapma girişiminde bulunmuş, ancak bu planı başarıya ulaşmamıştı. Bununla birlikte, burada Microsoft’un tarihe karışmış akıllı telefon platformundakine göre önemli derecede daha az iş olabilir. Bir geliştirici Android uygulamaları için güçlü bir talebe sahipse, program onun için faydalı olabilir. Google’ın bu programı işe yararsa, sahip olduğunuz tüm Android cihazlar için daha fazla ve daha kaliteli uygulamalar görebilirsiniz.

İLGİLİ HABERLER