Teknoloji

Google Android 5.0 Lollipop resmiyet kazandı

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

google-android-5-0-lollipop-151014

Uzun bir ön izleme ve test döneminin ardından Google, dünyanın en popüler mobil işletim sistemi Android’in en yeni versiyonunu duyurdu. Uzun süre Android L adıyla anılan sürümün tam adının Android 5.0 Lollipop olduğu açıklanırken, işletim sisteminin üç yeni Nexus cihazında görücüye çıkacağı belirtildi. Akıllı telefon Nexus 6, tablet Nexus 9 ve medya cihazı Nexus Player işletim sisteminin kullanıldığı ilk cihazlar olacak. Nexus 5, Nexus 7, Nexus 10 ve diğer Google Play Edition cihazlarına da işletim sistemi önümüzdeki haftalarda yüklenebilecek.

Lollipop’un en gözle görülür yenilikleri görsel iyileştirmeler ve kullanıcı arayüzündeki değişikliklerle birlikte boy gösteriyor. Google Android 5.0 Lollipop ile birlikte kullanmaya başladığı tasarım diline Material Design adını verdiğini daha önce açıklamıştı. Platform Material Design ile birlikte daha akıcı animasyonlara, daha temiz bir tasarıma, daha cesur bir renk paletine, yenilenmiş bir çoklu görev menüsüne ve sesle etkileşim için yeni yollara kavuştu. Şirket Material Design tasarım dilini daha önce Google+ gibi kendi hazırladığı Android uygulamalarında kullanmıştı. Material Design girişimiyle Google yazılımın görüntüsünü ve oluşturduğu kullanım hissini tüm cihazlarda birleştirmeyi amaçlıyor.

Görsel yeniliğe ek olarak, Google Lollipop ile birlikte yazılımcılara 5 bin yeni API sunuyor. Bu geniş havuz sayesinde yazılımcıların farkı cihaz türlerinde aynı deneyimi sağlayacak uygulamalar geliştirmesinin kolaylaştırılması amaçlanıyor. Google’dan yapılan açıklamada yeni işletim sistemiyle birlikte farklı Android cihazlarda bulunan şarkı, fotoğraf, video, uygulama ve son aramaların pürüzsüz biçimde senkronize edilebileceği belirtilirken; Lollipop aynı zamanda yeni bir bildirim kontrol özelliğini, pil koruma modunu, çoklu kullanıcı hesaplarını, misafir kullanıcı modlarını ve güvenilir cihazlara yeni erişim yollarını beraberinde getiriyor. Bu özelliklerin pek çoğu zamanında Android cihazlara üreticiler tarafından eklense de, Google artık söz konusu özellikleri ana Android deneyiminin bir parçası haline getiriyor.

İLGİLİ HABERLER