Teknoloji

Oracle: Google Android sayesinde 36 milyar dolardan fazla kazandı

google android

Oracle ve Google arasındaki dava, Google’ın finansal aktivitelerine dair ilginç bilgilerin gün yüzü görmesine vesile oluyor. Mountain View merkezli şirketin arama özelliğini iOS’te varsayılan biçimde sunmak adına Apple’a 1 milyar dolar ödediğinin ortaya çıkmasının ardından, şimdi de şirketin Android’den kazandığı para miktarına ilişkin bir iddia mahkemede dillendirildi.

Mahkemede söz alan bir Oracle avukatı, Google Android gelirlerinin 36 milyar doları aştığını dile getirdi. Oracle, Google’ı API isimlendirme şemasını Java’nın üstüne kurarak telif hakkı ihlâli gerçekleştirmekle suçluyor. Oracle, Java’nın kurucusu Sun Microsystems’ı satın aldıktan sonra 2010 yılında Google’ı dava etmişti.

Google’a göre; Oracle’ın açıkladığı rakamlar, şirketin gizli kalması gereken iç finansal dokümanlarına dayanıyor. Bu da ortaya atılan iddianın güvenilirliğini biraz daha artırıyor. Android’in arama devine doğrudan gelir sağlamadığını da belirtmek gerekiyor.

Google Android cihaz üreticilerinden işletim sistemini lisanslamaları için herhangi bir ücret almıyor. Dolayısıyla bahsi geçen 36 milyar dolar, reklam ve Google Play Store gelirlerinden oluşuyor.

Bloomberg’in haberinde, Oracle avukatının rakamları yanlışlıkla paylaştığı belirtilirken; Google’ın avukatı, şirketinin Android’e dair gelir ve kâr rakamlarını genel rakamlardan bağımsız olarak paylaşmadığını hatırlattı. Arama devinin avukatı, kamuya açık olmayan finansal verilerin fazlasıyla hassas olduğunu ve bu verileri paylaşmanın Google’ın finansal faaliyetlerine ciddi ölçüde zarar verebileceğini sözlerine ekledi. Oracle, Google’dan 1 milyar dolar tazminat talep ediyor.

İLGİLİ HABERLER