Teknoloji

Google Android 15 ile birlikte masaüstü modunu geliştirecek

google android 15

Android’de masaüstü modundan söz açılınca akıllara ilk olarak Samsung’un DeX ve Motorola’nın Ready For çözümleri geliyor. Bu ikisi hâlihazırda en gelişmiş çözümler olsalar da, Android Açık Kaynak Projesi (AOSP) içinde de ayrı bir masaüstü modu bulunuyor. Google Android 15 ile birlikte bu modu geliştirmeye hazırlanıyor.

Masaüstü modu AOSP’ye ilk olarak Android 10 ile birlikte eklenmişti. İlk etapta oldukça yalın bir deneyim sunan Google, böylelikle geliştiricilerin uygulamalarını farklı senaryolarda test etmeleri mümkün olmuştu. O günden bu yana yavaş yavaş geliştirilen masaüstü modunda artık ekran üstünde iki uygulama yan yana kullanılabiliyor, çoklu pencere deneyimi sayesinde aynı anda bir çok uygulama çalıştırılabiliyor.

Google’ın çoklu pencereli Android deneyimini geliştirme konusunda belli bir yol katettiği anlaşılıyor. Android Authority, en son Android 14 QPR3 2.1 beta sürümündeki geliştirici işaretlerini inceleyerek bazı ilginç yeni eklemeler keşfetti.

Android Authority tarafından paylaşılan ve yukarıda izleyebileceğiniz videoda yeni çoklu pencede deneyimini görmek mümkün oluyor. Ancak temel olarak, artık tam ekran uygulamanın üstündeki küçük tutamaca dokunduğunuzda görünen küçük bir menüye sahip yeni bir başlık çubuğu yer alıyor.

Menüde tam ekran, bölünmüş ekran veya serbest biçimli mod seçenekleri bulunuyor. Serbest biçim moduna geçildiğinde pencereler serbestçe sürüklenebiliyor ve yeniden boyutlandırılabiliyor. “Kenara yapıştır” özelliği, bir pencereyi ekranın sol veya sağ yarısına yapıştırmanıza olanak tanıyor. Hatta tam ekran uygulamanın üstündeki yeni tutamacı basılı tutup sürükleyerek tüm menü atlanabiliyor ve tam ekran uygulamadan doğrudan serbest biçimli bir pencereye geçilebiliyor. Özellikle, yakalama için hâlâ pencere konumlandırma veya klavye kısayolları bulunmuyor. Uygun bir masaüstü başlatıcısı da henüz mevcut değil.

Google Android 15 ile kapsamlı üretkenlik iyileştirmeleri sunacak

Google Android 15 ile birlikte bu kapsamlı üretkenlik ve kullanılabilirlik iyileştirmelerini sunacak. Şirketin bunların bazılarını Pixel 9’un yetenekleri arasında pazarlaması da muhtemel görünüyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER