Teknoloji

Google AMP formatının kötüye kullanılmasını engelleyecek

Google çok yakında Hızlandırılmış Mobil Sayfalar, ya da herkesin bildiği adıyla AMP web formatına bir güncelleme getireceğini duyurdu. Bu güncellemeyle birlikte web sitesi sahiplerinin bu servisi kötüye kullanmalarının önlenmesi amaçlanıyor. Şirket, Şubat 2018’den itibaren AMP sayfalarının, standart sayfa ile hemen hemen aynı içeriği barındırması şartını getireceğini dile getirdi.

Şu anda AMP sayfaları, bir web sayfasının daha hızlı yüklenen ve birtakım unsurlardan arındırılmış versiyonu olduğu için, daha az reklam ve bir sitenin diğer bölümlerine daha az bağlantı içeriyor. Bu durum bazı site sahiplerinin bir web sayfasının iki farklı versiyonunu yayınlamasına neden oluyor. Bunlardan bir tanesi standart sayfa olurken diğeri de AMP’ye özel ve kullanıcıları orijinale yönlendirmeyi amaçlayan, sadece tanıtım tadında bir versiyon oluyor. Orijinal sayfa, ya da Google’ın deyimiyle esas sayfa, daha fazla reklam içeren ve potansiyel olarak daha düşük hemen çıkma oranına sahip bir nitelik barındırıyor. Bu arada hemen çıkma oranı, bir sayfayı görüntüledikten sonra siteden ayrılan ziyaretçilerin yüzdesini simgeliyor.

Şimdi Google bu davranışı değiştiriyor. AMP ürün yöneticisi Ashish Mehta, AMP’nin web’de performansı büyük oranda iyileştirmek için çıkarıldığını ve daha hızlı, tutarlı bir içerik tüketim deneyimi sunduğunu söylüyor. Bu hedefi muhafaza etmek amacıyla, Google arama sonuçları içinde AMP olarak gösterilmeyi isteyen siteler için, AMP ve esas sayfa arasında yakın benzerliğin gerekli kılınacağını ekliyor. Aslında Google, çoktan AMP sayfalarının en tepesine isteyen kullanıcıyı standart sayfaya yönlendiren bir bağlantı eklemişti. Böylelikle sitenin ana sayfasına veya haberin yorum bölümüne erişiminin kolaylaştırılması amaçlanmıştı.

Google, AMP kullanımının bir sayfanın arama sonuçlarındaki sıralamasını etkilemediğini söylüyor. Yine de, AMP formatında yayın yapmak ve kurallara uygun şekilde hareket etmek Google’ın arama sonuçlarında, En Çok Okunan Haberler bölümü içinde yer almayı sağlıyor. Bu da ciddi anlamda ziyaretçi akışı sağlıyor.

Bu arada Mehta, Google Arama konsolu aracılığıyla web sayfası yöneticilerine manuel işlemler mesajının gönderileceğini ve yayıncılara AMP sayfaları yeniden yayınlanmadan bu konuyla ilgili sorunları düzeltme fırsatı tanınacağını da belirtiyor.

İLGİLİ HABERLER