Teknoloji

Google AMP formatını Gmail’a da getiriyor

gmail eklentileri
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

gmail eklentileriGoogle Hızlandırılmış Mobil Sayfalar‘ın (AMP) yeteneklerini Gmail’ın geliştirici ön izleme sürümü aracılığıyla e-posta iletilerinde test etmeye başlıyor. AMP for Email (E-posta için AMP) olarak adlandırılan özellik, geliştiricilerin e-posta iletilerini daha interaktif ve çekici hâle getirmelerine yardımcı olacak.

Google bu özelliğin kullanıcıların yararına olacağını düşünüyor. Çünkü geliştiriciler e-posta iletilerine sürekli güncel kalan görsel bileşenler yerleştirebilecek, kullanıcılar e-posta gelen kutularını terk etmeden çeşitli işlevleri gerçekleştirebilecekler. Google’ın web sayfaları için sunduğu mevcut AMP formatı, web sayfaları için büyüyen bir standart olma özelliğini taşıyor. Bu formatta hazırlanmış web sayfaları normal mobil sayfalardan daha hızlı açılıyor.

AMP for Email açık kaynak tabanlı, bu sayede geliştiriciler yetenekleriyle istedikleri gibi oynayabiliyor, kendi yararlarına göre özelleştirebiliyor. AMP for Email için özellikler geliştiren şirketler arasında Pinterest, Booking.com ve Doodle da bulunuyor. Google, AMP for Email özelliğinin etkinliklere cevap verme, içerik içinde gezinti ve içerikle etkileşim kurma, e-posta iletisini terk etmeden formları doldurma gibi işlevleri gerçekleştirmeye izin vereceğini söylüyor.

Google’ın verdiği örneğe göre, eğer bir müteahhit sizinle bir toplantı ayarlamak istiyor, ancak takviminizi göremiyorsa, sizinle uygun zamanınızı belirlemek için iletişim kuracaktır. AMP for Email sayesinde, e-posta istemcisini terk etmeden, bir form üzerinden cevap verebileceksiniz.

Bir başka örnek ise Pinterest ile ilgili. Pinterest’ten gelen bir e-posta formu sayesinde görüntüler arasında gezebilecek ve onların üstüne tıklatarak daha fazla detay alabileceksiniz. Normalde web sitesinde gerçekleştirdiğiniz bu işleri e-posta iletisi üzerinden gerçekleştirebileceksiniz. Eğer bir sürü sekmenin art arda açılması sizi rahatsız ediyorsa, bu özellik epey hoşunuza gidecektir.

Google, bu yıl içinde AMP desteğini Gmail’e getirmeyi planlıyor. İlgilenenler, Google üzerinden kayıt yaptırarak Gmail’de AMP for Email özelliğine erken erişim hakkı elde edebilirler.

Bu arada Google, AMP formatını “AMP Hikayeleri” formatıyla mobil arama sonuçlarına daha fazla şekilde entegre edeceğini duyurdu. Bu özellik, Snapchat hikayelerine benzer formattaki haber ve makalelerin arama sonuçlarında gösterilmesini sağlayacak.

İLGİLİ HABERLER