Teknoloji

Google Alphabet altındaki ilk çeyreğinde güçlü bir finans raporu çıkardı

google yeni tasarım
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

google-logo-131015

Google finans raporları için yeni bir dönem başladı. Bundan böyle Google’ın değil, Alphabet‘in finans raporları hakkında konuşacağız. Google ise Alphabet’in finans raporlarındaki bölümlerden bir tanesi olacak.

Alphabet’in açıklanan ilk finans raporunda mobil cihazlarda yapılan aramalarda kaydedilen güçlü büyümeye dikkat çekiliyor. Google 18.67 milyar dolar gelir ve bunun üzerinden 4.7 milyar dolar kâr açıkladı. Bu, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13 artış kaydedildiğini gösteriyor. Şirket 5 milyar doların üstünde değere sahip hissesini geri almayı planladığını duyurdu, bu da Google’ın hisselerinin artmasına ve yüzde 10’dan fazla değer kazanmasına neden oldu.

Google’ın her bir reklamdan kazandığı, tıklama başına maliyet bir süredir azalma gösteriyor. Bunun nedeni olarak mobil reklamcılığın düşük maliyeti ve Google’ın işlerinin dünya çapında gösterdiği farklılık gösteriliyor. Reklam fiyatları ABD dışındaki ülkelerde daha düşük seyrediyor. Neyse ki, Google’ın toplam reklam hacmi yeteri kadar hızlı artıyor ki, bu azalışın telafi edilmesi mümkün oluyor. Tıklama başına maliyet yüzde 16 düşüş gösterirken toplam tıklamalarda yüzde 23 artış gözlendi.

Google geçtiğimiz yıl boyunca mobilde web aramalarını artırmak için bazı denemelerde bulundu. Ancak arama aktivitelerinin çoğu şu anda özel amaçlı uygulamalarda olmaya başladı. Google’ın arama trafiğini Google veya Google Asistan gibi uygulamalara yöneltmeye başlaması, bu uygulamalara derin şekilde eklemesinin sonuçları hakkında analistler yakın zamanda daha detaylı veriler bekliyor. Çünkü bu segmentin performansı hakkında fazla detay verilmedi, ancak Google güçlü sonuçların elde edilmesinde mobil arama gelirlerinin önemli büyüme göstermesi ve bunun YouTube reklam gelirleriyle tamamlanmasının önemli rol oynadığını vurguladı.

Google’ın finans raporunda merak edilen diğer noktalar arasında Play Store ve Google’ın kendi donanımlarından elde edilen gelirler de bulunuyordu. Android şu anda dünyanın açık ara en fazla kullanılan mobil işletim sistemi ve Google bu akıllı telefon ve tabletlere uygulama ve içerik satarak para kazanıyor. Google kendi donanımlarının satışlarını da artıyor. Şimdiye kadar 20 milyon Chromecast sattığını kaydeden şirketin kendi dizüstü bilgisayar, telefon ve tabletleri de bulunuyor. Finans raporunda bu iki segmentin gelirleri “diğer gelirler” kalemi altında bulunuyor ve bunun yıldan yıla yüzde 11 artış gösterdiği kaydediliyor. Bu da Google’ın bu çeyrekteki toplam gelirine yüzde 10.5’lik bir katkıda bulunmuş.

İLGİLİ HABERLER