Teknoloji

Google akıllı telefon kullanıcılarının konum ayarlarını bulmasını zorlaştırmaya çalışmış

google yapay zeka
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

ABD’nin Arizona eyaletinin Google’a açtığı davayla ilgili düzenlenmemiş belgeler dikkat çekici bir ayrıntıyı ortaya koyuyor. Şirket yöneticilerinin ve mühendislerinin arama devinin akıllı telefon kullanıcılarının konum bilgilerini gizli tutmasını zorlaştırdığının farkında olduklarını gösteriyor.

Belgeler Google’ın, kullanıcılar konum paylaşımını kapattıktan sonra bile konum verilerini topladığını ve kullanıcıların gizlilik ayarlarını bulmasını zorlaştırdığını gösteriyor. Ayrıca belgeler, kullanıcılar arasında popüler olduğu için Google’ın telefon üreticilerine gizlilik ayarlarını gizli tutma konusunda baskı yaptığını gösterdiğini de ortaya çıkarıyor.

Arizona Başsavcısı Mark Brnovich geçtiğimiz yılın mayıs ayında Google’a dava açarak, kullanıcıların konum izleme özelliklerini devre dışı bırakmış olsalar bile, şirketin Android kullanıcılarının konumunu izinleri olmadan yasa dışı olarak izlediğini iddia etmişti. Dava, Google’ın bazı özellikler için arka planda konum takibinin çalışmasını sürdürdüğünü ve yalnızca kullanıcılar sistem düzeyinde izlemeyi devre dışı bıraktığında uygulamayı durdurduğunu öne sürüyordu.

Düzeltilmemiş belgeler, bir Google çalışanının “Google yerine üçüncü taraf bir uygulamaya konumunuzu vermenin bir yolu olup olmadığını” sorduğunu gösteriyor. Insider sitesi, konuyla ilgili haberinde bunun, şirketin medyaya ifşa edilmesini isteyeceği bir şey gibi gelmediğini de ekledi.

The Verge sitesine konuyla ilgili bir e-posta gönderen Google sözcüsü José Castañeda ise, Brnovich’in ve bu davayı yürüten karşı tarafın hizmetlerini yanlış karakterize etmek için yola çıktıklarını söyledi. “Ürünlerimize her zaman gizlilik özellikleri ekledik ve konum verileri için sağlam kontroller sağladık. Rekoru yukarı taşımak için ileri bakıyoruz.”

İLGİLİ HABERLER