Teknoloji

Google akıllı mesajlaşma uygulamasıyla Facebook’a rakip olacak

rekabet kurumu google

Google Mesajlaşma

Google’ın yeni bir mesajlaşma uygulaması için çalıştığı söyleniyor. Bu uygulamanın arkadaşlarınızla sohbet etmenin yanı sıra bir Google robotuyla sohbet etme ve bu sorularınıza cevap bulma imkanı da sunacağı belirtiliyor. Wall Street Journal’ın haberine göre Google en az bir yıldır bu yeni servis üzerinde çalışıyor, buna rağmen servisin ne zaman çıkış yapacağı henüz bilinmiyor.

Google’ın başlangıçta bu robotunun ne derecede güçlü olmasını istediği bilinmiyor. Muhtemelen şirket bu robotu belirli bir olgunluğa getirmeden mesajlaşma servisini çıkarmak istemeyecektir. Google mesajlaşma servisiyle normal bir Google aramasının yaptığı her şeyi sunmayı hedefliyor. Yani uygun durumlarda sorulara doğrudan cevaplar verecek, aksi takdirde de linkler sunacak. Örneğin hava durumu veya bir lokantaya ait bilgiler için sanki bir arkadaşa soru sorarmış gibi Google robotuna mesaj atmak mümkün olacak.

WSJ’nin haberinde Google’ın geliştiricilere bu sohbet robotu etrafında bazı servisler geliştirme imkanı sunacağını söylüyor. Böylelikle aranılan bir bilgiyi içinde saklayan bir uygulamadan da, bu sohbet uygulaması aracılığıyla bilgi almak mümkün olabilir.

 

Google’ın bu girişimindeki temel amaç arama hizmetleri tarafındaki üstünlüğü diğer mesajlaşma servislerine kaptırmamak. Örneğin Facebook, mesajlaşma servisine eklediği akıllı robotla bir süredir Siri veya Google Asistan benzeri hizmetlerin sunduklarını sohbet içinde yazılı olarak sunuyor. Üstelik Google’ın mesajlaşma servisi Hangouts’un da Facebook Messenger ya da WhatsApp kadar başarılı olduğu söylenemez. Bu nedenle Google’ın daha güçlü ve yetenekli bir mesajlaşma servisi üzerinde çalışması çok mantıksız görünmüyor. Tabii ki, mevcut servis Hangouts üzerine de bu arama robotu yetenekleri eklenebilir, Hangouts daha güçlü ve rekabetçi hâle gelebilir.

Servisin doğrudan Facebook M ile, Facebook’un Messenger içinde test ettiği akıllı robotla rekabet edeceği görülüyor. Google’ın yaptığı iddia edildiğine benzer şekilde, M de çeşitli sorulara cevaplar için web’de otomatik olarak aramalar gerçekleştiriyor, ancak işi bir adım daha ileri götürerek daha karmaşık sorgular için insan yardımından da yararlanıyor, bu da M’in bir bilgisayarın yapabildiğinden daha fazlasını yapmasını sağlıyor. Google mesajlaşma servisiyle Facebook’unkine göre ne gibi bir avantaj sağlayacak, bunun cevabını eğer servis hayata geçerse almış olacağız.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER