Teknoloji

Google akıllı lens teknolojisinin patentini aldı

google akilli lensGoogle Glass’ın orijinal versiyonu, başarıya ulaşmak için fazla hantal bir tasarıma sahipti. Ancak internet devi, kullanıcıların gözlerine girmenin farklı yollarını deniyor. Şirketin yeni patent başvurusu, gözlere cihaz yerleştirecek yeni bir teknolojinin geliştirildiğini gözler önüne seriyor.

Patent başvurusuna göre; Google’ın akıllı lensi, gözün doğal lens kapsülünün yerini alacak. Lensler genellikle gözlerdeki kötü görüşü düzeltmeye yarasa da, Google akıllı lens üzerinde barındırdığı depolama alanı, batarya, sensör ve radyo bileşenleriyle kendine özel işlemci gücüne sahip bir cihaz niteliği taşıyacak. Göz yuvarlağı içinde yaşayacak dahili batarya, gücünü “enerji hasat edebilen anten” adını taşıyan bileşen üzerinden ihtiyaç duyduğu enerjiye ulaşıyor.

Google’ın gözlere olan ilgisinin geçmişi, 2014’e dayanıyor. Şirket, o dönemde insan kanındaki glikoz seviyesini ölçebilen akıllı kontakt lenslerin patentini almıştı. İnternet devine bu projede dünyanın önde gelen ilaç şirketlerinden Novartis eşlik ediyor. Ancak patenti alınan yeni lens teknolojisi, Novartis ile birlikte geliştirilen akıllı lensten biraz daha farklı bir yerde duruyor. Geliştirilen ilk teknolojide sağlık amaçlı kullanım ön plana çıkıyor. Yeni konseptte ise hakiki anlamda bir teknolojik deneyim yaşatma isteği göze çarpıyor. Google’ın patentini aldığı teknolojiyi son kullanıcıyla buluşturup buluşturmayacağı henüz bilinmiyor.

Google akıllı lens üzerine çalışan tek teknoloji şirketi değil. Japon elektronik devi Sony de kamera, yakınlaştırma ve diyafram açıklığı kontrolü gibi bileşen ve özellikler barındıran akıllı lens üzerinde çalışıyor.

İLGİLİ HABERLER