Manşetler

Google akıllı ceket projesi Jacquard nasıl çalışıyor?

google akilli ceketGoogle’ın giyilebilir ürünlerinden konu açılınca akıllara ilk olarak “ölü doğum” olarak nitelendirilebilecek Google Glass ve henüz geniş bir kullanıcı kitlesine ulaşmamış olan Android Wear geliyor. Ancak şirketin giyilebilir ürün konusundaki çalışmaları bunlarla sınırlı kalmıyor.

Şirket, geçtiğimiz hafta düzenlediği I/O 2016 geliştirici konferansında İleri Teknolojiler ve Projeler (ATAP) birimi tarafından geliştirilen Jacquard projesi ile ilgili bilgi verdi. Söz konusu proje, insanların giydiği tekstil ürünlerine teknoloji yerleştirmeyi amaçlıyor. Google, Jacquard’ın etki alanını sadece teknoloji heveslileriyle sınırlı kalmaması konusunda istekli gözüküyor.

Geçtiğimiz yıl düzenlenen I/O 2015’te duyurulan Jacquard, o dönemde çok az geliştirilmiş bir prototip görüntüsü içindeydi. Aradan geçen bir yıllık sürede bir konseptten üretime hazır bir ürüne evrilen Jacquard, önümüzdeki yıl Levi’s ile birlikte geliştirilen bir ceketle raflardaki yerini alacak. Kısacası “Google akıllı ceket üretimine hazır.” cümlesini kurmak için uygun zaman gelmiş durumda.

google akilli ceketJacquard geçtiğimiz yılki duyurudan bu yana iyileştirilse de, temel prensiplerinin değişmediği söylenebilir. Teknolojinin özünde iletken ipliklerle özel olarak dokunmuş bir kumaş yatıyor. Böylelikle kumaşın interaktif bir yüzeye dönüşmesi mümkün hâle geliyor. Levi’s tarafından üretilen Jacquard ceketinin kollarından birinin bilek kısmında bu özel kumaş bulunuyor.

Özel kumaşla dokunmatik hâle gelen yüzeye başka cihazlarla etkileşime girme imkanını ise manşet kısmına yerleştirilen düğme görünümlü küçük cihaz veriyor. USB aracılığıyla şarj edilen bu küçük cihaz, görüntü itibarıyla ceketteki diğer düğmelerden farklı bir görüntü vermiyor. Cihazın üzerinde rengi yapılan aktiviteye bağlı olarak değişen bir LED ışık da bulunuyor.

google akilli ceketJacquard’ı akıllı telefon uygulaması tamamlıyor. Böylelikle kullanıcılar hareketle kontrol seçenekleri üzerinde düzenleme yapma fırsatına kavuşuyor. Örneğin gelen aramanın dokunarak mı yoksa sürüklemeyle mi yanıtlanabileceği bu uygulama üzerinden belirlenebilir. Hali hazırda Jacquard sekiz farklı hareketi destekliyor. Google uygulamalarının yanı sıra Spotify gibi uygulamaların da Jacquard ile kontrol edilebilmesi bekleniyor.

Google akıllı ceket projesinin ilk denemesini Levi’s ile yapıyor. Ceketin geliştiriciler için hazırlanan versiyonunun dağıtımına bu yıl içinde başlanacak. Levi’s Küresel Ürün Direktörü Paul Dillinger, akıllı ceketin fiyatının şirketin diğer ceketlerinden çok farklı olmayacağını belirtti. Bu da ABD için 148-178 dolar bandının biraz üstünde bir fiyat etiketini muhtemel kılıyor.

İLGİLİ HABERLER