Teknoloji

Google Acer’ın Aliyun işletim sistemli telefon lansmanını neden engellediğine açıklık getirdi

Acer’ın Çinli şirket Alibaba tarafından geliştirilmiş Aliyun OS yüklü akıllı telefonunun lansmanı Google’dan gelen muhalefet nedeniyle iptal edilmişti. Google, bu işletim sisteminin Android’in uyumsuz bir versiyonu olduğunu söylemişti, Acer ise Google’ın lansmanla ilgili rahatsızlıklarını dile getirdiğini vurgulamıştı. Bu olayın ardından Google’dan resmi bir açıklama geldi.

Açıklamada Android ekosisteminin kalbinde uyumluluğun yattığı ve bunun yazılımcılar, üreticiler ve müşteriler için tutarlı bir deneyimi garanti altına aldığı kaydedildi. Aliyun gibi Android’in uyumlu olmayan versiyonların ekosistemi zayıflattığı kaydedildi. Google, Open Handset Alliance üyelerinin kendilerini tek bir Android platformu geliştirmeye ve uyumsuz Android cihazları satmamaya adadığını dile getirdi. Ancak bu durumun OHA üyelerini rakip ekosistemler içinde bulunmaktan da alıkoymadığının da altını çizdi.

Amazon, OHA kuruluşunun bir üyesi olmadığı için Kindle Fire tabletlerini çalıştıran bir Android çeşidini özgürce geliştirebiliyor. Ancak Acer bir OHA üyesi olduğu için aynı serbestliğe sahip değil. Aslında şimdiye kadar Android’in gelişimine destek veren şirketler arasında iyi bir uyumun varolduğu izlenimi verilmekteydi. Yaşanan bu olay ekosistemin katılımcıları arasındaki ilişkilerin her zaman güllük gülistanlık olmadığını gösteriyor. Bu olay Google’ın Android işletim sisteminin ufalanmasına engel olmak amacıyla ortaya koyduğu açık tavrın göstergeleri arasında rahatlıkla sayılabilir.

Aslında Aliyun işletim sisteminin Android’deki hangi teknolojileri kullandığı biraz belirsiz. Yaklaşık bir yıl önce duyurulan işletim sistemiyle ilgili olarak Alibaba o zamanlar işletim sisteminin Android uygulama uyumluluğunun kendi çalışmalarından ileri geldiğini, Android’in Dalvik sanal makinesinin kullanılmadığını kaydetmişti. Bulut tabanlı bu işletim sistemi üç yıllık bir geliştirme çalışmasının sonucunda geliştirilmişti, AliCloud’ın kendisi tarafından geliştirilen dağıtılmış dosya sistemi ve sanal makinesinden yararlanılmıştı. Bununla birlikte bulut tabanlı işletim sistemi Android tabanlı uygulamalarla da uyumluydu. Ne var ki, Alibaba WSJ’ye verdiği demeçte ilk iddialarından geri adım atmışa benziyor. Aliyun OS’in Android ekosisteminin bir parçası olmadığını, Aliyun OS’in de Android ile uyumlu olmadığını ve hatta uyumlu olmak zorunda olmadığını dile getirdi. Alibaba, The Verge sitesine verdiği demeçte de aynı tavrı korudu, Aliyun OS’in açık kaynak kodlu Linux’un temelleri üzerine inşa edildiğini ve Android ekosisteminin bir parçası olmadığını vurguladı.

Bu arada konuya Android’in patronu sıfatını taşıyan Andy Rubin de dahil oldu. Android’in resmi blogu üzerinde bir yazı yayınlayan Rubin her ne kadar bu olaya doğrudan değinmese de, Open Handset Alliance kuruluşunun platform için düzgün bir gelişim döngüsü yaratmayı amaçladığını, birliğin her bir üyesinin de uyumsuz versiyonlar yerine tek bir Android ekosistemi geliştirdiğini ve buna katkıda bulunduğunu kaydetti. Ayrıca Andy Rubin Google+ üzerinde de düşüncelerini paylaştı, Aliyun’un Android çalıştırıcısını içerdiğini ve işletim sisteminin açık bir şekilde Android’den geliştirildiğini vurguladı.

İlgili >> WSJ, The Verge, Android Blog, Google+ (Andy Rubin)

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER