Teknoloji

Google: AB tekel soruşturmasında aramanın ücretsiz olduğunu dikkate almıyor

google-ab-tekel-sorusturmasi-itiraz-041115

Avrupa Birliği, bu yıl içinde Google’ı tekel oluşturmak ve arama sonuçlarında kendi servislerine haksız biçimde avantaj sağlamakla suçlamıştı. Bu suçlamalar nedeniyle 6.6 milyar dolar ceza ödeme tehdidiyle karşı karşıya kalan Google, 130 sayfalık bir dokümanla Avrupa Birliği’ne yanıt verdi.

Reuters’in haberinde söz konusu dokümanın çeşitli hukuki argümanları bir araya getirdiği belirtilirken, ana fikir olarak Google’ın hizmetlerini kullanıcılarına ücretsiz olarak sunduğu ve bu nedenle ortada yararlanma gibi bir durumun olmadığı ön plana çıkarılıyor. Dokümanda Google ile kullanıcıları arasında ticari bir ilişki olmadığı özellikle vurgulanıyor.

Google’ın itirazlarının önemli kısmı, AB’nin dava için derli toplu bir prosedür oluşturmayı başaramaması üstüne kurulmuş. Google hakkındaki iddiaları 5 yıldır inceleyen AB, bu süreçte üç defa şirketle uzlaşmaya çalışmıştı. 2014’te taraflar uzlaşmaya yaklaşsa da, aynı yılın eylül ayında bir anda AB’nin talep ettiği uzlaşma bedelini artırmasıyla birlikte görüşmeler kesilmişti.

The Wall Street Journal’ın haberine göre, Google AB’nin tutum değişikliğindeki nedenleri açıklamasını istiyor ve birliğin 2014 yılında Google tarafından sunulan uzlaşma koşullarını açıklamamasına dikkat çekiyor. Google, AB’nin kendisinden rekabetçi olmak adına kaliteden taviz vermesini istediğinin de altını çiziyor. AB ve Google arasındaki hukuki sürecin temyizle birlikte yaklaşık beş yıl sürebileceği belirtiliyor. Dolayısıyla uzun bir süre daha bu konuya ilişkin haberlerle karşılaşmak sürpriz olmayacaktır.

İLGİLİ HABERLER