Teknoloji

Google 5G hızına Project SkyBender ile ulaşmayı amaçlıyor

google 5g drone

Google, New Mexico’da bulunan gizli bir uzay üssünde güneş enerjisiyle çalışan internet drone’larının üretimini ve testlerini gerçekleştiriyor. The Guardian’da yer alan habere göre, şirket çalışmalarını “Project SkyBender” adı verilen bir girişim çerçevesinde yürütüyor. Google’ın Richard Branson’ın sahibi olduğu Virgin Galactic’ten oldukça geniş bir hangar alanı kiraladığı da gelen haberler arasında yer alıyor. Project SkyBender’ın en dikkat çekici yönü ise milimetre dalga teknolojisini kullanması olacak gibi gözüküyor. Söz konusu teknoloji sayesinde her saniye gigabaytlarca veri, modern 4G LTE’nin 40 katına çıkan hızlarla iletilebiliyor.

Yüksek hızlı veri iletim teknolojisinin geleceği olarak nitelenen milimetre dalgalarının 5G mobil ağların omurgasını oluşturabileceği belirtiliyor. Aero kurucusu Chet Kanojia’nın yeni şirketi Starry, hafta içinde milimetre dalgalarını insanların evine Wi-Fi aracılığıyla yüksek hızlı internet getirmek için kullanabileceklerini belirtmişti. Milimetre dalgalarının menzili, mevcut akıllı telefon sinyallerine kıyasla daha kısa. Ancak akıllı telefon sinyalleri yağmur, sis ve kar gibi hava durumu koşullarından kolaylıkla etkilenebiliyor. Fazlı dizilim adını taşıyan sistem sayesinde Google ve diğer şirketlerin milimetre dalgalarını daha uzun menzile yayabileceği belirtiliyor.

Google 5G için temel oluşturabilecek milimetre dalga teknolojisini Centaur adını taşıyan güneş enerjisiyle çalışan drone’u ile test ediyor. İnsansız hava aracı için gerekli parçalar, Google’ın 2014’te Titan Aerospace’i satın almasının ardından kurduğu Google Titan isimli şirket tarafından geliştiriliyor. The Guardian’da yer alan habere göre, Google’ın elinde testleri önümüzdeki temmuz ayına kadar sürdürmek için ABD Federal İletişim Komisyonu’ndan alınmış bir izin bulunuyor. Şirketin hangar kirası olarak Virgin Galactic’e günlük 1000 dolar ödediği ve uzay üssü için de cebinden ekstradan 300 bin dolar daha çıktığı gelen haberler arasında yer alıyor.

İLGİLİ HABERLER