Teknoloji

Google 2017’de 700 bin zararlı Android uygulamasını kaldırdı

Google’ın zararlı yazılımların Android kullanıcılarına erişmesini engellemek için aldığı önlemler ve getirdiği koruyucu mekanizmalar sayesinde 2017’de 700 binin üstünde uygulama Google Play Store’dan kaldırıldı.

Google’dan yapılan açıklamaya göre, 2016’da kaldırılan toplam uygulama ve oyun sayısına göre yüzde 70’lik bir artış kaydedilmiş oldu. Google Play ürün yöneticis Andrew Ahn’ın yayınladığı blog yazısında, sadece daha fazla kötü uygulamanın kaldırılmadığı, aynı zamanda bunların önceden belirlenip önlem alınabildiği dile getiriliyor. Ahn’a göre, zararlı içeriğe sahip uygulamaların yüzde 99’luk kısmı, hiç kimse indirmeden önce belirleniyor ve mağazaya girişi engelleniyor.

Google, bu başarısını zararlı içeriğin tespitinde kullandığı yeni otomatik öğrenme modellerine ve tekniklerine bağlıyor.

Ahn’a göre, popüler uygulamaların deneyimini kopyalayan taklit uygulamalar kullanıcıları aldatma yolunda popüler bir yol olmayı sürdürüyor. Google, geçen yıl bu türde 250 binin üstündeki uygulamayı kaldırdı. Şirket; pornografi, aşırı şiddet, nefret ve yasa dışı aktiviteler gibi uygunsuz içerikleri barındıran on binlerce uygulamayı da Play Store’un dışında tuttuğuna dikkat çekti. Otomatik öğrenme sistemleri, kontrol işlemini gerçekleştiren görevlilerin gözden kaçırdığı kötü uygulamaları veya kötü niyetli geliştiricileri tespit etme noktasında önemli rol oynuyor.

Ahn, potansiyel zarar taşıyan uygulamalar olarak nitelendirilen, kullanıcıların kişisel bilgilerini çalmayı amaçlayan uygulamaları Android kullanıcılarından uzak tutmak için yoğun yatırım yaptıklarının da altını çizdi.

Google geçen yıl, tüm zararlı yazılım tarama ve tespit teknolojilerini Google Play Protect şemsiyesi altına toplamıştı. Android işletim sistemi yüklenmiş uygulamaları otomatik olarak tarayarak düzgün olmayan herhangi bir durumu tespit ediyor. Kullanıcılar da yazılım güncellemeleri bölümünden Android telefonlarında tarama yapılması işlemini elle başlatabiliyor.

Yine de, kötü uygulamalar Google’ın savunma mekanizmaları arasından geçmeyi başarabiliyor. Geçtiğimiz ağustos ayında Google, DDoS saldırısı gerçekleştirmek amacıyla çeşitli cihazlara gizlice yerleşen 300 kadar uygulama tespit etti ve bunları Play Store’dan kaldırdı. Ayrıca bu ayın başlarında da, 60 kadar oyun Play Store’un dışına atıldı. Google yöntemlerini ve otomatik öğrenme modellerini kötü niyetli unsurlara karşı sürekli güncellediğini vurguladı. Bu çabalarla Android’in daha güvenli bir ekosistem hâline geldiği görülüyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER