Teknoloji

Google YouTube ve mobil gelirlerle güçlü bir çeyrek büyümesi kaydetti

A Google logo is seen at the entrance to the company's offices in Toronto

CFO’luk görevine Ruth Porat’ı getiren Google, 2015’in ikinci çeyreğine ait finansal sonuçları açıkladı. Şirketin çeyrek geliri, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 11 oranında arttı ve 17.7 milyar dolar olarak gerçekleşti. Google büyümeye devam etse de, gelir artış oranının yüzde 22’den yüzde 11’e inmesi, büyümenin yavaşladığını gösteriyor.

Reklam gelirleri Google’ın finansal sonuçlarında yine önemli bir yer tutuyor. Şirketin reklam geliri, yine yüzde 11’lik artışla 16 milyar dolara ulaştı. Google’ın küçük “diğer gelirler” kategorisiyse bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 17 oranında büyüdü. Söz konusu kategori, Google Play Store gibi servislerden gelen gelirleri de barındırıyor. CFO Ruth Porat, Google’ın Play Store gelirlerindeki büyümeden tatmin olduğunun altını çizse de, şirketin donanım işindeki düşüşler bu alandaki büyümenin etkisinin azalmasına neden oldu.

Porat, mobil arama reklam ve YouTube gelirlerindeki artışın toplam gelir artışında önemli bir rol oynadığına dikkat çekti. Google, bir önceki çeyrekte de mobil reklam ve YouTube gelirlerinin önemine vurgu yapmıştı. YouTube’un artan kullanıcı etkileşimine ait rakamlar da paylaşan Porat, YouTube’daki izleme sürelerinin bir önceki yıla göre yüzde 60 oranında arttığını ve bunun son iki yılda görülen en hızlı büyüme oranı olduğunu ifade etti. Geride kalan bir yıllık dönemde YouTube’un mobil izlenme oranlarının da ikiye katlandığı belirtildi.

Google büyümesini sürdürse de, yavaşlayan gelir artışının etkisini bazı iş kollarında göstermesi muhtemel gözüküyor. Geçtiğimiz hafta içinde The Wall Street Journal tarafından yayınlanan bir habere göre, şirket tasarruf için agresif işe alım stratejisinde değişikliğe gitmeyi planlıyor. Haberde başka değişikliklerin de yolda olabileceği ifade ediliyor. Mevcut tablo çerçevesinde Google’ın, alıştığı hızda olmasa da, büyümesini sürdürdüğü rahatlıkla söylenebilir.

İLGİLİ HABERLER