Teknoloji

Reklamların mobile kayması Google’ın kârını dalgalandırıyor

Google Personal Search

Google 2014’ün üçüncü çeyreğine ait finansal sonuçlarını kamuoyuyla paylaştı. Şirket çeyreği 16.52 milyar dolar gelirle kapatırken, bu rakam geçtiğimiz yılın aynı dönemindeki gelire kıyasla yüzde 20’lik bir artış anlamına geliyor. Ancak geçtiğimiz yılın üçüncü çeyreğinde 3.76 milyar dolar olan kâr, 2014’te 3.72 milyar dolara geriledi. Analistlerin 6.53 dolar olarak öngördüğü hisse başına gelir ise 6.35 dolar olarak gerçekleşti. Hisse senetlerindeki yaklaşık yüzde 3’lük düşüşün bu durumda etkili olduğu düşünülüyor.

Google’ın mevcut finansal durumunu değerlendirmek için dijital reklamlarda masaüstünden mobile olan geçişi anlamak gerekiyor. Google her çeyrekte ücretli tıklamaların sayısının arttığını bildirse de, tıklama başına elde edilen gelirlerin düşmesi dikkat çekiyor. Bir süredir zıt yönlerde ilerleyen bu ölçümler neredeyse karşılıklı olarak birbirlerini iptal edecek konuma gelmiş durumda. Söz konusu rakamlar bu çeyrekte Google’ın beklentilerinin gerçekleşmemesinde etkili olmasa da, Google sağlıklı bir kâr elde etmeye ve yıllık bazda çift basamaklı gelir artışı yakalamayı sürdürüyor.

Yatırımcılar YouTube reklamlarının ve Google Play’de satılan uygulamalardan elde edilen gelirlerin Google’ın geleneksel arama ve reklam görüntüleme işlerinin dışında yeni büyüme kaynakları sağlamasını bekliyor. Google YouTube’un sağladığı gelir miktarı konusunda kesin bir açıklama yapmazken; Google Play, donanım satışları ve kurumsal servis gelirlerinin gösterildiği ”Diğer” kaleminin yıllık bazda yüzde 50 artması dikkat çekiyor.

Son 3 aylık dönemde ortalamalarının üstüne çıkarak yaklaşık 3 bin kişiyi işe alan Google, yeni veri merkezlerin inşasına yoğun bir yatırım yapıyor. Bu iki gider kaleminin kârdaki büyümenin eksikliğinde etkili olduğu belirtiliyor.

Şirketin sonuçları değerlendirdiği toplantıda konuşan Google CBO’su Omid Kordestani, şirketin teslimat servisi Google Express’in gördüğü müşteri ilgisinden ve servisin yakaladığı ivmeden ötürü çok memnun olduğunu belirtti. Servisin etki alanını genişletmeyi planladıklarını söyleyen Kordestani, servisten gelir elde etme planları çerçevesinde bazı komisyonların ve servis ücretlerinin hayata geçirildiğini dile getirdi.

Google CFO’su Patrick Pichette ise İrlanda’nın vergi kanunlarındaki değişimin neler getireceği konusunda bir şey söylemek için henüz erken olduğunu, ancak Google’ın ülkedeki varlığını sürdürmeye kararlı olduğunu ifade etti.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER