Teknoloji

Google 2014’te 345 milyondan fazla bağlantı kaldırma talebi aldı

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

google-logo-280613

Telif sahipleri, geçtiğimiz yıl Google’ın kapısını korsan içeriklere erişim sağlayan bağlantıları kaldırmaları için sık sık çaldı. 2014’te Google’a telif haklarını ihlâl ettiği öne sürülen bağlantılar için 345 milyondan fazla kaldırma talebi gönderildi. Söz konusu rakama şirketin haftalık şeffaflık raporlarını derleyen TorrentFreak ulaşırken, bu rakam geçtiğimiz yılki kaldırma taleplerine kıyasla yüzde 75’lik bir artışa tekabül ediyor.

Halihazırda günde 1 milyonu aşkın bağlantı veya içerik kaldırma talebi alan Google, bu taleplerin çoğuna olumlu karşılık veriyor. 2007’de 177 olan toplam kaldırma talebi sayısı 2008’de 62’ye düşmüş, bu yıldan sonra da kaldırma taleplerinde sürekli bir artış yaşandı. TorrentFreak’in haberinde kaldırma talepleri konusunda raporun Birleşik Krallık’ın müzik endüstrisi grubu BPI’dan geldiği belirtildi. BPI’nın yıl içinde Google’ın kapısını 60 milyon bağlantı için çaldığı ifade edilirken; hedef tahtasına en çok oturtulan alan adları 4shared.com, rapidgator.net ve uploaded.net oldu. Söz konusu alan adlarının her biri için geçtiğimiz yıl 5 milyonu aşkın kaldırma talebi geldi.

Google ve telif hakkı sahipleri arasındaki gerilimin artmasına paralel olarak, mevcut durumun ne kadar süreceği de merak ediliyor. İçerik sahiplerinin korsan içerik sunan siteleri engellemeye yönelik girişimleri ve Google’ın bu girişimleri sansür çabası olarak nitelemesi taraflar arasında işlerin biraz daha kızışacağını gösteriyor.

İLGİLİ HABERLER