Manşetler

Google 2012 dördüncü çeyreğe ait tablosunu açıkladı, 14.4 milyar dolar gelir ve 2.9 milyar dolar net kâr elde etti

Google 2012 dördüncü çeyrek yıl mali dönemine ait finans tablosunu açıkladı. Şirketin güçlü bir çeyreği daha geride bıraktığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Geçen üç aylık dönem içinde 14.4 milyar dolar gelir elde eden şirket geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 36’lık artış kaydetmiş oldu. Bu gelirlerin 5.99 milyar doları ABD’den, geri kalan kısmıysa uluslararası pazarlardan geldi.

google-logo

Google’ın altında faaliyetlerine devam eden Motorola Mobility 1.51 milyar dolar gelir elde etti, böylelikle Google’ın toplam gelirlerinin yüzde 11’lik kısmını oluşturmuş oldu. Ne var ki, şirket 353 milyon dolar operasyon zararı açıkladı. Ortaya çıkan tabloya bakıldığında Google’ın 2.89 milyar dolar net kâr elde ettiği, böylelikle 2011’in son çeyrek yılında elde edilen 2.71 milyar doların biraz üstüne çıktığı görülüyor.

Google’ın “reklam ve diğer” olarak nitelendirdiği gelir kalemleri 12.91 milyar dolarlık gelir getirdi ve yıldan yıla yüzde 22’lik bir artış gerçekleşmiş oldu. Google’ın sahip olduğu siteler 8.64 milyar dolar gelir getirirken, Google Network çatısı altındaki ortak siteler 3.44 milyar doların gelir hânesine yazılmasını sağladı. Bu iki kalemde yıldan yıla sırasıyla yüzde 18 ve 19’luk artış kaydedilmiş oldu. Google ve ortak sitelerde gösterilen reklamlardan tıklama başına elde edilen ortalama gelirse yıldan yıla yüzde 6 oranında düştü, ancak bir önceki çeyrek yıla göre yüzde 2’lik artış kaydedildi. Google ve Google ağı altında yer alan sitelerdeki reklamlara yapılan toplam tıklama sayılarındaysa 2011’in dördüncü çeyreğine göre yüzde 24’lük, 2012’nin üçüncü çeyreğine göreyse yüzde 9’luk bir artış gerçekleşti.

google-gelirler-2012-q4-230113

Google bu çeyrekte sonuçları biraz farklı şekilde açıkladı, bunun en büyük nedeniyse Motorola Home iş biriminin satış süreci. Google’ın esas işlerinden elde ettiği net kârı Motorola Home’un sonuçlarından ayırması gerekiyor. Aslında aynısını 2012’nin ikinci ve üçüncü çeyrek yıllarında da yapmıştı. Motorola Home da dahil edildiğinde konsolide gelirler 15.2 milyar dolar olacaktı, bu da yıldan yıla bakıldığında yüzde 44’lük artış demek ki, geçen yılın bu zamanlarında Google henüz Motorola’yı bünyesine katmamıştı. Eğer hem Home hem de Mobility birimleri olmak üzere tüm Motorola gelirlerini çıkarırsanız, Google’ın gelirleri 12.89 milyar dolar olarak saptanıyor.

Sonuçların açıklanmasından sonra düzenlenen telekonferans oturumunda Google’ın başkanı Larry Page şirketinin ürünleriyle ilgili bazı ipuçları verdi. Nexus serisiyle ilgili olarak tedarik sorunlarını doğrulayan Page arz konusunu daha iyi yönetmek için yapılması gereken işlerin bulunduğunu ve önceliği buna vereceklerini söyledi. Bunun dışında Page mobil deneyimi artırmayı sağlayacak fırsatlardan bahsetti. Pil ömrünün hâla büyük bir problem olduğunu söyleyen yönetici cep telefonlarını sürekli şarj etme zorunluluğuna dikkat çekti. Ayrıca dayanıksız donanımlardan da dert yandı.

Telekonferansta değinilen bir diğer konu da YouTube oldu. Videonun markaların konuşması için önemli dillerden biri olduğunu işaret eden Google yöneticilerinden Nikesh Arora, YouTube’un günümüzün çok ekranlı cihazlar dünyasında alışkanlıkları değiştirmek için iyi bir yerde konumlandığını kaydetti. Arora Gangnam Style videosuyla YouTube üzerinde yaklaşık 8 milyon dolar reklam geliri elde eden PSY’ye atıfta bulundu, YouTube’un büyük markalar için de iyi olduğunun altını çizdi. Google ile reklam yapan en büyük 100 küresel şirketin 2012 yılında YouTube’a bir önceki yıla nazaran yüzde 50 daha fazla harcama yaptığnı kaydetti.

Larry Page telekonferans görüşmesini dünyada inovasyon hızının giderek arttığı, daha önce bilimkurgu filmlerinde ve dizilerinde görülen bazı şeylerin gerçeğe dönüştüğünü söyleyerek bitirdi. Google Now ürününden de büyük heyecan duyduğu belli olan CEO bu servisin sorguları tahmin edebilme yeteneğine sahip algoritmasına vurgu yapmadan da edemedi. “Sizin bu telekonferanstaki tüm sorularınızı siz sormadan önce cevaplayabiliyor olsak güzel olmaz mıydı?” şeklinde espri yapmayı da ihmal etmedi.

İlgili >> Google, The Verge

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER