Teknoloji

Google 12 bin kişiyi işten çıkarıyor

Google Türkiye google fransa

Google’ın çatı şirketi Alphabet, 12 bin kişiyi işten çıkaracağını açıkladı. Bu sayı şirketin küresel iş gücünün yüzde 6’sına tekabül ediyor. İşten çıkarma kararı çalışanlara gönderilen bir e-postayla paylaşıldı. Bu mesaj daha sonrasında şirketin blogunda da paylaşıldı.

CEO Sundar Pichai, karardan dolayı büyük üzüntü yaşadığını ve şirketi geleceğe hazırlayan zor bir kararın alındığını belirtti. Pichai, küresel ölçekte gerçekleşecek ve şirketteki tüm birimleri etkileyecek olan bu kararın tüm sorumluluğunun kendisine ait olduğunun altını çizdi.

Pek çok teknoloji şirketi gibi, Alphabet de pandemiyle birlikte çok sayıda kişiyi işe almıştı. Pichai, şimdikinden daha farklı bir ekonomik gerçekliğe göre işe alımlar yaptıklarını söyledi. Yakın zamanda Microsoft, Amazon ve Meta gibi şirketler de benzer gerekçelerle aynı yolu seçmişti.

Google’ın kârı yüzde 27 oranında düşmüştü

Burada Google’a sıranın rakiplerine kıyasla daha geç geldiği söylenebilir. Reklam ve bulut birimlerinin gelirleri, şirketin ekonomik sıkıntıların etkisini yaşamasını erteledi. Ancak bir önceki çeyrekte kârın bir yıl önceye kıyasla yüzde 27 oranında azalmasının ardından şirket işe alımları ve harcamaları kısma kararı almıştı. Ancak analistler ve “aktivist yatırımcılar” daha agresif kesintiler istemişti. Bu noktada şirketin çalışan sayısının 2017’ye kıyasla yüzde 20 oranda arttığını hatırlatmakta fayda var.

Pichai, 60 günlük ihbar süresi boyunca işten çıkarılacak çalışanlara tam ödeme yapılacağını belirtti. Buna ek olarak, 16 haftalık bir tazminat paketi sunacak olan şirket, işten çıkaracağı personele Google’da geçen her bir yıl için ekstra 2 haftalık ödeme yapacak. 2022 primleri ve izin paraları da ödenecek. Şirket işten çıkardığı çalışanlara 6 ay boyunca sağlık sigortası sağlayacak ve başka bir işe yerleştirilmelerine yardımcı olacak. Buna ek olarak, iş için başka bir şehir veya ülkeye taşınanlara da ayrıca destek verilecek.

İLGİLİ HABERLER