Teknoloji

10 bin kadın çalışanından Google’a ücret eşitsizliği davası

Google Türkiye google fransa
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Geçmişte Google bünyesinde görev yapan dört kadın çalışanın şirket aleyhine açtıkları dava, grup davası statüsü kazandı. Bu da 2013’ten bu yana şirkette görev yapan 10 bin 800’den fazla kadının davaya katılabileceği anlamına geliyor. Davaya katılabilecekler arasında mühendisler, program müdürleri, satış sorumluları ve bir tane de ilkokul öğretmeni bulunuyor.

600 milyon dolardan fazla tazminat talep eden kadınlar, Google’ın kendilerine erkek mevkidaşlarından az ücret ödeyerek Kaliforniya Eşit Ücret Yasası’nı ihlâl ettiğini savunuyor. Kadınlar terfi süreçlerinin de daha yavaş ve seyrek ilerlediğine dikkat çekiyor. Dava dosyasında yer alan bir belge, Google’da kadınların kendileriyle aynı pozisyondaki bir erkeğe kıyasla yıllık neredeyse 16 bin 800 dolar az kazandığını gösteriyor.

Dava dilekçesinde Google’ın geçmiş maaş bilgilerini kullanmasının da ücret eşitsizliğinin sürmesinde etkili olduğu söyleniyor. Dilekçede Google’ın 2017’de bu uygulamayı sonlandırmasına rağmen, maaş uçurumunu küçültemediği belirtiliyor.

https://twitter.com/justkelly_ok/status/1398037953050415104

Google, davanın merkezinde yer alan suçlamaları daha önce reddetmişti. Kelly Ellis, Holly Pease ve Kelli Wisuri tarafından 2017’de açılan dava önce bir hakim tarafından geri çevrilmiş, 2018’de ise Heidi Lamar’ın da davacılar arasına katılmasıyla kabul edilmişti. Davacılardan Kelly Ellis, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda son kararın “büyük” olduğunu belirtti.

İLGİLİ HABERLER