Manşetler

Gmail iOS Uygulama İncelemesi

Google, her ne kadar internet kullanıcılarının hayatına bir arama motoru olarak girmiş olsa da, şirketin halihazırda bir internet ve teknoloji devi olduğunu söylemek hiç de yanlış olmayacaktır. Google’ı komple bir internet şirketine dönüştüren en önemli adımlardan birisi ise hiç kuşkusuz Gmail oldu. Bundan yaklaşık sekiz yıl önce devreye giren Gmail, sunduğu geniş alan ile pek çok kullanıcının e-posta konusunda ilk tercihi haline gelirken; kimi zaman da kullanıcıları için bir e-posta servisinden beklenen işlevlerden fazlasını gerçekleştirdi. Akıllı mobil cihazların sayısının artması ile birlikte günlük hayatın en önemli araçlarından biri haline gelen uygulamalar, düzenli kullanılan servislere giriş alışkanlıklarını da değiştirdi. Bu doğrultuda Gmail de iOS uygulaması ile iOS cihaz sahibi kullanıcılarına özel bir deneyim sağlarken, uygulamanın 2.0 sürümü ile kullanıcı deneyimi bir üst boyuta taşınıyor.

Gmail iOS uygulamasının 2.0 sürümünde ilk dikkat çeken nokta arayüzdeki değişiklik. Bu arayüz değişikliği kullanıcıyı ilk olarak uygulama ikonunda karşılıyor. Daha önce siyahın hakimiyetinde olan uygulama ikonunda siyah yerini beyaza bırakmış. Uygulama çalıştırıldığı zaman ise kullanıcının Google profil fotoğrafı kullanıcıyı selamlıyor. Güncellemenin ardından uygulama ilk kez başlatıldığında ise kullanıcılara yenilikleri göstermek amacı ile kısa bir tur öneriliyor. Gelen kutusuna ulaşıldığı zaman görülen tasarım ise akıllara ilk olarak Google+ iOS uygulaması başta olmak üzere diğer Google iOS uygulamalarını getiriyor.

Tasarımda sağlanan bütünlük kullanıcı deneyimi açısından artı bir puan oluşturuyor. Görsel bakımından gerçekleştirilen yeniliklerin sadece vitrin ile sınırlı olmadığı ise okumak için bir e-posta seçildiği zaman anlaşılıyor. E-postalarda da görsellik ön plana çıkarken, Google kişi listesine kayıtlı olan kullanıcıların profil fotoğrafları e-postalarda yer alıyor. Listede yer almayan ya da alsa da bir profil fotoğrafına sahip olmayan kullanıcılar ise adlarının baş harfinin bulunduğu bir profil resmi ile temsil ediliyor.

Uygulamadaki görsel değişimlerin dışında göze çarpan en önemli yenilik ise çoklu hesap desteği. Bundan böyle uygulama üstünden maksimum beş farklı hesap kontrol edilebilecek. Bu hesaplar arasında geçiş yapmak ise fazlasıyla kolay. Ekranda sol tarafa doğru yapılacak küçük bir kaydırma hareketi menü çubuğunu görünür kılarken, bu çubuğun en üstünde yer alan profil ismine dokunulduğu zaman profiller arası değişim yapmayı ya da yeni profil eklemeyi mümkün kılan ekran kullanıcıların karşısına çıkıyor. Bu ekran üzerinden tüm hesaplardan aynı anda çıkış yapmak da mümkün.

Gmail iOS uygulamasının yeni sürümü ile kazandığı yenilikler bunlarla sınırlı değil. Uygulama içinde arama yeteneği geliştirilirken, sadece birkaç harfe dokunulması ile birlikte de kullanıcıların karşısına tahminler listesi sıralanıyor. Google Takvim uygulaması üstünden gelen davetlere uygulama aracılığı ile cevap verilebilmesi de yenilikler arasında. Google’ın fazlasıyla önem verdiği sosyal ağı Google+ ile Gmail arasındaki entegrasyon da bu sürüm ile birlikte artıyor. Kullanıcılar uygulama içinden interaktif Google+ paylaşımlarını okuyup, cevaplayabiliyorlar.

Her ne kadar Apple’ın varsayılan e-posta uygulaması üstünden de Gmail hesaplarına kolayca erişilebilse de, Gmail iOS uygulaması Google’ın kullanıcılarına yaşatmak istediği deneyimi mümkün olan en üst düzeyde sağlaması ile farklı bir yerde konumlanıyor. Yenilenmiş arayüz kullanıcının uygulamaya karşı iştahını arttırırken, çoklu hesap desteği ile bu hesapların erişim ve yönetimindeki kolaylık, kullanıcılara hız ve ekstra zamanı bir arada sunuyor.

İlgili >> App Store

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER