Teknoloji

Gmail 10 yaşında

Google da 1 Nisan gününü her yıl çeşitli şakalarla geçirir, ancak bundan tam 10 yıl önce, 1 Nisan günü faaliyete geçirdiği Gmail şaka değildi. Belki, şaka gibi görünüyordu, ancak gerçekti. Yahoo, Hotmail gibi e-posta servis sağlayıcılarının 10 MB, 20 MB gibi e-posta depolama alanlarıyla yetindiği bir ortamda Gmail kullanıcılarının karşısına 1 GB gibi o zaman devasa görünen bir e-posta depolama alanıyla çıkmıştı.

gmail-logo-040613

Şu anda dünyanın lider e-posta servisi olan Gmail, 1 Nisan 2004 günü beta formunda faaliyet göstermeye başladı. Gmail başlangıçta sadece davetiye usülü üyelikle genişledi, bu durum 2007 yılına kadar devam etti. Tabii ki, zaman geçtikçe davetiyelerin sayısı arttı, Gmail’e üye olmak daha kolay hâle geldi.

Yukarıda da belirttiğimiz gibi, Google e-posta servisiyle rekabete bir adım önde başladı. Microsoft’un Hotmail ve Yahoo’nun Yahoo Mail servislerininkine göre çok daha yüksek bir alanla kullanıcıların karşısına çıktı. Bu, kullanıcıların gelen hiçbir e-posta iletisini silmeye ihtiyaç duymayacağı anlamına geliyordu. Aslında Gmail daha o zamanlar günümüzün bulut tabanlı depolama servislerinin kapısını açmıştı.

gmail-eski-2004-010414
Gmail 2004 yılında çok daha basit görünüyordu.

Google’ın arama noktasındaki uzmanlığı Gmail’in bir diğer güçlü unsuruydu. Kullanıcılar Gmail e-posta kutularına gelen iletilerde ışık hızında arama gerçekleştirebiliyordu. Bunun dışında sohbet tarzı e-posta görünümü, 25 MB’ye kadar e-posta eklerine izin gibi nitelikler Gmail’i kullanıcıların gözünde büyüttü. Yıllar geçtikçe Gmail evrimini sürdürdü, sayısız tasarım değişikliğinden geçti ve nihayet 2009 yılında “beta” etiketinden kurtuldu.

Google’ın Gmail ile ilgili attığı her adım doğru bulunmuyor, bazıları eleştiriliyor, örneğin daha başlangıçta e-posta iletilerinin yanında iletilerde geçen konularla ilgili reklamların gösterilmiş olması epey tartışma yaratmış, Google’ın kullanıcı e-postalarının içeriğine sızdığı endişeleri doğmuştu. Ancak Google böyle bir durumun söz konusu olmadığını, her şeyin bir algoritma dahilinde yürüdüğünü dile getirmişti. Zamanla insanlar e-posta iletilerinde reklam görmeye alıştı ve eskisi gibi endişe taşımıyorlar.

İşin özünde Gmail kullanıcılarına 2004’te başladığı zamanlardaki hissi tattırıyor. Zaten bu tutarlılık sayesinde Gmail, Google’ın en başarılı projelerinden biri oldu.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER