İncelemelerManşetler

General Mobile GM Watch İncelemesi

gm watch inceleme

General Mobile, Türkiye akıllı telefon pazarının önemli oyuncuları arasında yer alıyor. 2022’yi GM 22 serisiyle karşılayan şirket, yeni akıllı telefonlarıyla birlikte sürpriz olarak tanımlanabilecek bir hamle daha yaptı ve GM Watch adını taşıyan ilk akıllı saatini çıkardı. Tasarımı itibarıyla ilk bakışta günümüzün modern akıllı saatlerinden farklı görünmeyen GM Watch, özellikleri itibarıyla da bu grubun bir üyesi olduğunu gösteriyor. GM Watch inceleme yazımızda bu akıllı saate dair detayları ve yorumlarımızı bulabilirsiniz.

GM Watch inceleme: Tasarım

GM Watch’un büyük sayılabilecek bir kasası olduğu söylenebilir. Görüntüsü itibarıyla “erkek saati” gibi görünen GM Watch’un bileğe biraz ağır geldiğini de belirtmek gerekiyor. Tartıda 62 gram çeken saat, özellikle alışana kadar bileği biraz zorlayabiliyor. Burada kordonu çok fazla sıkmamanın bileği rahatlattığını ve alışma dönemini hızlandırdığını söylemekte fayda var. Alışma süresi geçtikten sonra yatarken kullanıldığında bile GM Watch büyük bir rahatsızlık yaratmıyor.

gm watch incelemeKordondaki delik sayısının fazlalığı, GM Watch’un en rahat şekilde takılmasını kolaylaştırıyor. Bu kordonun çıkarılabildiğini ve değiştirilebildiğini belirtmekte de fayda var. İki parçalı kordon, toplamda dört nokta ve iki pim aracılığıyla saate bağlanıyor. Pim geriye doğru çekildiğinde kordon yerinden çıkarılabiliyor. GM Watch siyah kordonla geliyor. Ancak mavi, kırmızı ve yeşil olmak üzere üç farklı renk seçeneği de mevcut. Bu seçenekler General Mobile’ın internet sitesinde üçlü bir set olarak satılıyor.

GM Watch’un kenarında klasik saatlerdeki kurma kolu gibi görünen bir tuş bulunuyor. Bu tuş ekranı uyandırma, kapatma veya diğer menülerden ana ekrana dönmek için kullanılıyor. Akıllara Apple Watch’lardaki Digital Crown gelse de, bu tuşu döndürerek arayüzde gezinmek mümkün olmuyor. Bunun için detaylarına birazdan değineceğimiz ekrana dokunmak gerekiyor. Ekranın etrafındaki çerçevenin döndürülemediğini de bu noktada belirtmekte fayda var.

General Mobile’dan verilen bilgiye göre, GM Watch IP68 dayanıklılık sertifikasına sahip. Bu da saatin toza ve 1,5 metre derinliğe kadar suya dayanıklı olduğu anlamına geliyor. Ancak saatin desteklediği spor modları arasında yüzme bulunmuyor. Dolayısıyla GM Watch’u suya sokmanın pek de gerekli olmadığı söylenebilir. Yine de, IP68 sertifikası saatin yağmur altında kullanılmasında sıkıntı olmayacağı anlamına geliyor. Testlerimiz sırasında saati yağmur altında deneme imkanı bulamadığımızı belirtelim.

GM Watch inceleme: Ekran

GM Watch 1.3 inç büyüklüğünde TFT LCD ekranla geliyor. Bu dokunmatik ekranın çözünürlüğü 240 x 240 piksel. Ekranı 2D Panda cam koruyor. Bu cam günlük hayatın akışı içinde yaşanabilecek çarpmalarda saatin ekranının hasar görmesini engelliyor. Saati masaya ve kapıya çarptığımızda bu durumun bir sorun olmadığını gördük.

gm watch incelemeEkranın büyüklüğü yeterli olsa da, netliği konusunda aynı şeyleri söylemek pek kolay değil. Saat kadranlarının veya grafiklerinin görüntüsünde bir sorun yok. Ancak bildirimlerin ve yazılı menü unsurlarının göze pek hoş görünmediğini söylemek gerekiyor. Bunun dışında saat kadranı ve diğer grafiklerin canlılık seviyesi için “ortalama” tanımlaması kullanılabilir.

TFT LCD panelin kullanıldığı GM Watch’ta Daima Açık Ekran özelliği mevcut değil. Ancak tuşa veya ekrana dokunmadan küçük bir bilek hareketiyle saatin ekranını uyandırmak ve zamanı görmek ya da yapılabilecek diğer işleri gerçekleştirmek mümkün oluyor.

gm watch incelemeGM Watch’un ekranının parlaklığı otomatik olarak ayarlanıyor. Bu da saatin ekranını her koşulda görmeyi kolaylaştırıyor. Kış günlerinde gerçekleştirdiğimiz testlerde saati çok parlak bir güneş ışığı altında göremedik. Ancak akşamüstü güneşi altında parkta yürüyüş yaparken saate baktığımızda ekranı görmekte hiçbir sorun yaşamadığımızı belirtelim.

GM Watch 1.3 inç ekranının tepkiselliğinin ise yeterli seviyede olduğu söylenebilir. Ekrana dokunarak bir bildirimi açmak veya ekran üzerinde kaydırma hareketleri yaparak arayüzde gezinmek oldukça kolay. Bu tepkiselliğin kullanıcı deneyimine pozitif bir etki yaptığı söylenebilir. Bu pozitif etkide detaylarına daha sonra değineceğimiz yazılımın da önemli bir rolünün olduğunu belirtmekte fayda var.

gm watch incelemeGM Watch 1.3’te saat kadranını değiştirmek mümkün. Bunun için akıllı saatteki ayarlar menüsü veya bağlı telefona yüklenen GM Watch uygulaması kullanılıyor. Saat kadranını değiştirmekle ilgili detaylara da ilerleyen bölümlerde değineceğiz.

GM Watch inceleme: Pil

GM Watch’a ihtiyaç duyduğu enerjiyi 300 mAh kapasiteli pil sağlıyor. Şirketten verilen bilgiye göre, bu pil akıllı saatin normal kullanımda 10 gün boyunca çalışmasını sağlıyor. Bu normal kullanım senaryosunda sürekli nabız takibi, her gün 6 arama bildirimi ve 50 mesaj bildirimi, haftada 90 dakika spor takibi, günde 3 defa GM Watch uygulamasına veri transfer etmek ve saatin ekranını günde 100 kez uyandırmak bulunuyor.

Gerçek kullanım deneyiminde de General Mobile’ın öngördüğüne benzer bir durum söz konusu. Haftada 3 veya 4 defa spor yapıldığında ve saatin uyurken de koldan çıkarılmadığı bir senaryoda, GM Watch gerçekten de en az 10 gün boyunca şarj ihtiyacı hissedilmiyor. Kullanım yoğunluğu biraz azaltıldığında bu süre iki haftaya yaklaşıyor.

gm watch incelemeGM Watch’un şarjı için akıllı saatin kutusundan çıkan manyetik soketli şarj cihazı kullanılıyor. Bu şarj cihazını bilgisayara bağlayarak veya başka bir adaptöre takarak GM Watch’un pilini doldurmak mümkün. Akıllı saatin pili neredeyse tamamen boşken yeniden yüzde 100 oranında doldurmak için yaklaşık 1,5 saat gerekiyor. Ancak acil ihtiyaç durumlarında GM Watch’un pilini yaklaşık yüzde 40 veya 50 oranında doldurmak bile uzun bir kullanım süresi sağlayacaktır.

GM Watch inceleme: Sağlıklı Yaşam ve Egzersiz

Pek çok kişi için akıllı saat almanın temel motivasyonu daha etkin biçimde egzersiz takibi yapmak ve sağlıklı yaşamak. GM Watch bu konuda özellikle akıllı saat deneyimini ilk kez yaşayacak olan kullanıcıların ihtiyaçlarını karşılayabilecek bir deneyim vadediyor.

gm watch incelemeSaatte hâlihazırda 12 adet egzersiz takip modu mevcut. En temel aktiviteler olarak değerlendirilebilecek koşu, yürüme, bisiklet, tırmanma, yürüyüş gibi seçenekler bu modlar arasında yer alıyor. Futbol, basketbol, tenis ve badminton oynarken de GM Watch’un egzersiz takibi devreye giriyor. Bu listenin dışında kalan aktiviteler için serbest spor modundan yararlanmak mümkün.

GM Watch’un egzersiz takibi konusunda çok kapsamlı bilgiler sunmadığı söylenebilir. Örneğin, yürüyüş egzersizi sırasında ekranda sadece süre, katedilen mesafe ve kalp atış hızı gösteriliyor. Yakılan kalori miktarını ekranda görmek mümkün olmuyor.

gm watch incelemeEgzersiz tamamlandığından sonra açılan özet ekranında da katedilen toplam mesafe, toplam egzersiz süresi ve 1 kilometrenin katedildiği ortalam süre gösteriliyor. Egzersizle ilgili ayrıntıları görmek için telefondaki GM Watch uygulamasına gitmek gerekiyor. Bu uygulamadaki Spor Kayıtları bölümü üzerinden detaylar görülebiliyor. Kalori, ortalama nabız, maksimum nabız ve minimum nabız gibi bilgiler bu ekranda gösteriliyor.

GM Watch’ta GPS desteği bulunmuyor. Bu nedenle telefonunuzu yanınıza almadan yürüyüşe çıktığınızda takip ettiğiniz rotayı daha sonra uygulama üzerinden görmek mümkün olmuyor. GM Watch’un hareketi otomatik olarak algılayıp egzersiz takibi başlatma özelliğine sahip olmadığını belirtmekte de fayda var.

GM Watch, kullanıcıları uzun süre hareketsiz kaldıklarında ayağa kalkıp hareket etmeleri için uyarabiliyor. Kullanıcılar bu özelliğin çalışma takvimini kendi tercihlerine göre belirleyebiliyor. Örneğin, sadece hafta içi 09:00-18:00 saatleri arasında çalışacak şekilde bir ayarlama yapılabiliyor.

gm watch incelemeGM Watch, kullanıcılarının nabzını sürekli olarak takip ediyor. Nabız takibi konusunda kullanıcılara otomatik mod, manuel mod ve akıllı mod olmak üzere üç seçenek sunuluyor. Otomatik modda her 5 dakikada bir nabız ölçümü yapılıyor. Akıllı modda ise günün her saatinde kalp atış hızı verilerinin tespiti yapılıyor. Manuel mod ise bu özelliğin kullanımını tamamen kullanıcıların kontrolüne bırakıyor. Akıllı saat üzerindeki nabız ölçüm ekranında o günün minimum ve maksimum nabzını görmek mümkün oluyor. Daha fazla detay için yine GM Watch uygulamasına gitmek gerekiyor.

GM Watch uygulamasının ana ekranındaki nabız bölümüne gidildiğinde kullanıcılar hem mevcut günün hem de geçmiş günlerin nabız verilerini görebiliyor. Burada nabız aralıklarının günlük kırılımını görmek de mümkün. Günün ne kadarının dinlenme durumunda, ne kadarının yağ yakımı durumunda geçtiği bu menüde gösteriliyor.

GM Watch’un sağlık odaklı bir diğer özelliği ise kandaki oksijen oranını ölçebilmesi. Bunun için saatin menüsündeki “Kandaki oksijen” seçeneğine dokunmak gerekiyor. Ölçüm işleminin tamamlanmasının ardından sonuç saatin ekranında gösteriliyor. Geçmiş sonuçlara erişim için yine akıllı telefondaki GM Watch uygulamasını ziyaret etmek gerekiyor. Burada kandaki oksijen seviyesi verileri günlük, haftalık ve aylık kırılımlarla kullanıcılara sunuluyor.

GM Watch kullanıcıların nefes alıp verişlerini düzenlemelerine de yardımcı oluyor. Bunun için saatteki menüde bulunan Nefes Eğitimi uygulamasına gitmek gerekiyor. Burada nefesi düzenlemek için 1 veya 2 dakikalık oturumlar yapılıyor.

GM Watch, uyku sırasında da kullanıcılarının sağlığını izliyor. Akıllı saat kullanıcı yatağa girdiğinde uyku takibini otomatik olarak başlatıyor ve uyandığında da durduruyor. O günkü toplam uyku süresi saat üzerinde görülebiliyor. Detayları ve geçmiş günlerin verilerini görmek içinse yine GM Watch uygulamasına gitmek gerekiyor.

gm watch incelemeUygulamada uykunun ne kadarının derin ve hafif olduğu görülebiliyor. Buna ek olarak, o gece kaç defa uyanıldığı da uygulamada gösteriliyor. Söz konusu verilerle ilgili analizleri de burada bulmak mümkün. GM Watch uygulamasında günlük, haftalık ve aylık uyku verilerine ulaşılabiliyor.

gm watch incelemeGM Watch’un kadınlara adet döngülerini takip konusunda yardımcı olduğunu hatırlatmakta da fayda var.

Hemen hemen her akıllı saat ve bileklikte olan hedef belirleme özelliği GM Watch’ta da mevcut. Kullanıcıları daha hareketli yaşamaya teşvik etmeyi amaçlayan GM Watch, bunun için kurulum sırasında günlük adım, mesafe ve yakılan kalori hedefleri belirlenmesini istiyor. Bu hedeflerden biri veya tamamı tutturulduğunda kullanıcılar bildirimlerle tebrik ediliyor.

GM Watch inceleme: Yazılım

General Mobile GM Watch’ta kullanılan yazılımın ismi konusunda bilgi vermiyor. Ancak arayüz Huawei’nin Lite OS platformuna bir hayli benziyor. Dolayısıyla General Mobile’ın bu konuda Huawei’yle bir anlaşma yapmış olması muhtemel görünüyor.

GM Watch’un sade ve kullanışlı bir arayüze sahip olduğu rahatlıkla söylenebilir. Arayüzde gezinmek için yukarıda da belirttiğimiz gibi dokunmatik ekran kullanılıyor. Ekranı yukarıya veya aşağıya ya da sağa veya sola doğru kaydırarak farklı işlevleri görmek mümkün oluyor.

gm watch incelemeAna saat ekranında aşağıdan yukarıya doğru sürükleme yapıldığında kullanıcıların karşısına GM Watch’un menüsü çıkıyor. Bu menü üzerinden saatteki tüm uygulama ve fonksiyonlara erişmek mümkün oluyor.

Bu menüde incelememizin daha önceki bölümlerinde bahsetmediğimiz kronometre, alarm, zamanlayıcı, el feneri ve hava durumu gibi uygulamalar mevcut. Buna ek olarak, günlük hayatı kolaylaştıran bazı araçlara da bu liste üzerinden erişilebiliyor.

gm watch incelemeGM Watch’la akıllı telefonda çalan müziği kontrol etmek mümkün oluyor. Buna ek olarak, telefon akıllı telefonun kamerası için bir tür uzaktan kumanda işlevi görüyor ve deklanşör olarak kullanılabiliyor. GM Watch’un bağlı olduğu telefonu bulmaya yardımcı olduğunu da belirtelim. Hatta GM Watch’la telefona sinyal gönderildiğinde çıkan flüt sesi kulağa bir hayli eğlenceli geliyor.

gm watch incelemeGM Watch’u telefon görüşmesi yapmak için kullanmak mümkün değil. Sadece telefona gelen çağrılar reddedilebiliyor. Buna ek olarak, akıllı telefona gelen bildirimler de saatte görülebiliyor. Burada uygulamalara özel şekilde ayarlama yapılabiliyor. Örneğin; WhatsApp bildirimleri saatte gösterilirken, Instagram bildirimleri gösterilmeyebiliyor.

Saatin ana ekranında yukarıdan aşağıya doğru kaydırma yapıldığında kullanıcıların karşısına hızlı erişim menüsü çıkıyor. Bu menü üzerinden ekran parlaklığını ayarlama, telefonu bulma gibi işlevlere erişilebiliyor. Diğer ayarlara erişim de yine bu menü üzerinden yapılabiliyor.

gm watch incelemeAna ekranda sola veya sağa doğru kaydırma hareketleri yapıldığında da bildirimleri, müzik kontrol ekranını, hava durumunu, uyku ve nabız bilgileri ile hedef ekranı görülüyor.

GM Watch’u kullanmak için akıllı telefona GM Watch uygulamasını yüklemek gerekiyor. Bu uygulama, saatin kurulumunda da kullanıcılara kılavuzluk ediyor. Daha sonrasında ise uygulama saatle toplanan sağlık ve egzersiz verilerinin kontrolünü sağlıyor.

gm watch incelemeGM Watch’un farklı kadran seçeneklerini akıllı telefon uygulamasında görmek mümkün oluyor. Burada kullanıcılara toplam 12 seçenek sunuluyor ve bunların 6 tanesi saate yüklenebiliyor. Saate yüklenen kadran seçeneklerine saatteki ayarlar menüsü üzerinden erişilebiliyor. Saate kadran yükleme ve saatten kadran çıkarma işlemleri akıllı telefon aracılığıyla yapılıyor.

GM Watch inceleme: Sonuç

Akıllı saat pazarındaki rekabetin dozu sürekli artıyor. Bu rekabetin artışı, kullanıcıların karşısına uygun fiyatlı seçeneklerin çıkmasını da sağlıyor. GM Watch da bu uygun fiyatlı seçeneklerin en yenilerinden biri olarak dikkat çekiyor.

gm watch incelemeGM Watch özellikleri itibarıyla büyüleyici bir deneyim sunmuyor. Ancak daha önce akıllı saat kullanmamış veya bütçesini fazla zorlamak istemeyen kişiler için GM Watch’un sunduğu deneyimin makul olduğu söylenebilir. Klasik bir saat gibi görünmesi de GM Watch’a içinde bulunduğu fiyat kategorisinde avantaj sağlıyor.

Temel sağlık ve egzersiz takibi özelliklerini barındıran GM Watch; bildirim gösterimi, çağrı bildirimi ve müzik kontrolü gibi akıllı telefonu destekleyen basit ama kullanışlı yeteneklere sahip. Bu yetenekler de belli ölçüde iyi bir deneyim sağlıyor ve hayatı kolaylaştırıyor.

Akıllı saatlerin kullanıcı kitlesi giderek büyüyor. Bu büyüyen kitleye dahil olmak isteyenler için GM Watch değerlendirilebilecek seçenekler arasında yer alıyor.

İLGİLİ HABERLER