Ulaşım

GM 2019’da robot taksi servisini faaliyete geçirecek

gm robot taksiGeneral Motors (GM), portföyünde bulunan sürücüsüz Chevrolet Bolt’ları kullanarak bir robot taksi servisini faaliyete geçirmeye hazırlanıyor. Hâli hazırda dünyanın en büyük otomobil üreticisi konumunda olan GM robot taksi servisini 2019 itibarıyla kullanıma açmayı planlıyor.

GM, küresel otomotiv pazarının liderliği için Ford ile mücadele ediyor. Ford da 2021 itibarıyla direksiyonu ve gaz/fren pedalları olmayan sürücüsüz otomobillerini hazır hâle getirmeyi amaçlıyor. Dolayısıyla GM için erken yol almanın büyük önem taşıdığını söylemek yanlış olmayacaktır.

Robot taksi servisine ilişkin duyuru, şirketin hissedarlarla yaptığı toplantıda üst düzey yöneticiler tarafından yapıldı. GM, hâli hazırda San Francisco’nun yoğun yollarında otonom araçlarla gazetecileri gezdiriyor. Bu yolculuğa katılan gazetecilerin verdiği bilgiye göre, sürücüsüz otomobil pek çok durumu sorunsuz biçimde yönetmeyi başarıyor. Ancak arada bazı problemlerin yaşandığı da belirtiliyor.

GM için robot taksi servisini mümkün olduğunca erken hayata geçirmek büyük önem taşıyor. Özellikle Alphabet’in çatısı altındaki Waymo’nun sürücüsüz otomobil çalışmalarında geldiği nokta göz önüne alınınca durumun önemi biraz daha artıyor. Waymo, kısa süre önce ABD’nin Arizona eyaletinde sürücüsüz minivanlardan oluşan bir filoyla insan taşıyor.

Waymo’nun teknolojisi GM’nin teknolojisine göre daha gelişmiş bir nitelikte. Test sürüşü tecrübesi konusunda da Waymo’nun daha önde olduğu söylenebilir. Ancak GM aradaki farkı, başka şirketleri satın alarak çözmeyi hedefliyor gibi görünüyor. GM’nin sürücüsüz otomobil birimi Cruise, LiDAR sensörleri üreten Strobe’un satın alınabileceğini açıklamıştı. Cruise da 2016’da 500 milyon doların üstünde bir rakam karşılığında GM çatısı altına girmişti.

GM robot taksi servisini hangi şehirlerde faaliyete geçireceğini açıklamadı

GM robot taksi servisinin hangi şehirlerde faaliyete geçeceği konusunda şimdilik bilgi vermedi. Ancak hâli hazırda Chevrolet Bolt’ların test edildiği San Francisco akıllara gelen ilk seçenek oluyor. GM’nin 2018 itibarıyla testlere başlamayı planladığı New York’ta da robot taksilerin insan taşıması muhtemel görünüyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER