Ulaşım

GM otonom sürüş teknolojisine sahip otomobilleri iki yıl içinde satışa sunacak

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

gm-cadillac-cts-080914

General Motors (GM) otonom sürüş teknolojisini barındıracak ilk otomobillerine dair detayları açıkladı. Planlarını Akıllı Ulaşım Topluluğu’nun buluşmasında duyuran GM CEO’su Mary Barra, yeni Cadillac modellerinden birinde şirketin Super Cruise adını verdiği yarı otomatik bir sistemin bulunacağını belirtti. Söz konusu teknolojisi sayesinde kullanıcılar otoyollarda hızla ilerlerken veya trafiğin sıkıştığı zamanlarda ellerini serbest bırakabiliyor. Super Cruise’u gelişmiş ve yüksek oranda otonom bir sürüş teknolojisi olarak tanımlayan Barra, bu teknoloji sayesinde sürücülerin direksiyon ve pedallardan kurtularak işi otomobile bırakacağını ifade etti.

GM’nin iki yıl içinde piyasaya sürmeyi planladığı otonom otomobil, taşıtlar arası iletişim (V2V) teknolojisini de barındıracak. 2017 model Cadillac CTS, V2V teknolojisini barındıran diğer otomobillerle iletişim kurabilecek. Bu altyapı kaza ve sıkışıklık oluşmasını engelliyor. V2V teknolojisini mevcut trafik yönetimi teknolojileriyle karşılaştıran Barra, otomobillerin birbirleriyle iletişim kurması sayesinde bu konseptin çok daha etkili olacağını dile getirdi.

GM’nin girişimi Google’ın sürücüsüz otomobiline kıyasla kulağa daha az hırslı geliyor, ancak karmaşık mevzuatların arasından sıyrılıp satışa sunulması da daha olası gözüküyor. GM’nin üretim geliştirme müdürü Mark Reuss, şimdilik otonom otomobillerin yollarda sıkça boy göstermesinin pek olası olmadığını ifade etti. Google’ın otomotiv endüstrisi için ciddi bir tehdide dönüşebileceğini söyleyen Reuss, otonom sürüş teknolojisinin hayata geçmesi durumunda tüm otomobil üreticilerinin dikkatli olması gerektiğini sözlerine ekledi.

İLGİLİ HABERLER