Manşetler

GM 9 Pro Ön İnceleme: Fiyatı uygun mu?

gm 9 pro

General Mobile, bir süredir ipuçlarını verdiği GM 9 Pro’nun tanıtımını bugün İstanbul’da düzenlediği bir etkinlikte gerçekleştirdi. Etkinlik otel veya benzeri bir mekanda değil, GM 9 Pro’nun bizzat üretildiği, General Mobile’ın İstanbul İkitelli’deki üretim tesisinde gerçekleştirildi. Böylelikle sadece GM 9 Pro ile tanışmakla kalmadık, onun devre kartından paketlenişine kadar farklı üretim aşamalarını görme fırsatını elde ettik.

Öncelikle telefondan başlayalım. Son zamanlarda “yerli” akıllı telefon tartışması sıklıkla yapılıyor. Durum böyle olunca dikkatler Vestel veya General Mobile gibi yerli markaların üstüne daha fazla yöneliyor. Hem Vestel hem de General Mobile, akıllı telefon parçalarını yurt dışından alıyor, ancak bunların birleştirilmesi ve piyasaya sunulması hazır ürün hâline getirilmesi Türkiye’de gerçekleştiriliyor. Daha önce Vestel’in tesisinin gezmiş, bir akıllı telefonun nasıl üretildiğini görmüştük. General Mobile’ın tesisi de aynı seviyede kaliteye sahip. Her iki fabrikada da üretimin ileri teknolojiyle, gayet gelişmiş ekipmanlarla yapıldığını söylememiz gerekiyor.

General Mobile’ın telefonlarının da bir tasarım çizgisi var. Her ne kadar telefonlarını piyasadaki başka ürünlere benzetsek de, şirketin şimdiye kadar çıkardığı telefonlarda izlediği tutarlı bir çizgi var. GM 9 Pro’da da bunun var olduğunu söyleyebiliriz. Bu yılın başında çıkan GM 8 ve GM 8 Go modellerinin tasarım anlamında peşinden giden, ancak onlara göre değerli bir telefon olduğu hissini daha fazla veren bir ürün. Önde Gorilla Glass 5 ekran camı, arkayı kaplayan cam, kenarları saran metalle dayanıklılık hissini vermeyi başaran bir telefon. Uzay grisi, altın ve gümüş renklerde Apple’dan ilham alan şirket, güç butonuna eklediği kırmızı renkle bu telefona bir karakter kazandırıyor. Yerli dizilerde General Mobile’ın telefonlarının melodisini sıklıkla duyuyorduk. Şimdi kırmızı renkli tuş sayesinde bu telefonların GM 9 Pro olduğunu daha iyi anlayacağız.

6.01 inçlik Full HD+ ekranı 18:9 görüntü oranına sahip. General Mobile, ince ve uzun ekran modasına bu yılın başında hızlı biçimde ayak uydurmuştu. AMOLED ekran teknolojisini kullanarak bu telefonda iyi bir görsel deneyimin elde edilmesine kapı açıyor. Ekran parlaklığı, renk canlılığı, görüş açıları gayet iyi. HDR desteği de mevcut, görevlilerden öğrendiğimiz kadarıyla, Android 9 Pie güncellemesinin gelmesiyle birlikte Netflix ve YouTube gibi uygulamalarda da HDR videoların hakkını vermek mümkün olacak.

Snapdragon 660 işlemci, 4 GB RAM, 64 GB dahili hafıza, 256 GB’ye kadar kapasiteye sahip kartları destekleyen microSD kart yuvası gibi özelliklerle GM 9 Pro, 2018’in orta segment Android telefon standartlarına uyuyor. Günlük işleri rahat biçimde yerine getirmeyi sağlayan bir performans sunacaktır. 3800 mAh kapasiteli pil de bir günü rahatlıkla çıkarır gibi görünüyor.

Kamera tarafına ayrı şekilde eğilen, hatta DxOMark’te GM 9 Pro kamera incelemesinin yayınlanmasını sağlayacak kadar kamerasına çok güvenen General Mobile, lansman sırasında kamera özelliklerinin altını önemle çizdi. 12 ve 8 megapiksel çözünürlüklü iki arka kamera var. Bunların yanında çift renkli LED flaş da görüyoruz. Optik görüntü sabitleme yerine elektronik görüntü sabitlemenin olması bazılarının kafasında soru işareti yaratabilir. Ancak DxOMark, EIS’nin gayet iyi çalıştığını belirtiyor. Sağ kenarda, üste doğru yerleştirilmiş hızlı video çekim tuşunu şimdiye kadar hiçbir akıllı telefonda görmemiştik. Bu tuşa art arda iki kez veya uzun süre bastığınızda kamera uygulamasında video çekimi modu açılıyor, çekim de hemen başlıyor.

Yazılım tarafında alıştığımız Android One telefon deneyimi, yani saf Android mevcut. Android 8.1 Oreo ile yüklü geliyor, ancak yakın zamanda Android 9 Pie güncellemesinin alacağı belirtildi. General Mobile, aylık güvenlik güncellemelerini sunma konusunda da aktif davranıyor. Aynı durum GM 9 Pro için de geçerli olacaktır.

GM 9 Pro’nun en çok tartışılan noktalarından bir tanesi 2899 TL’lik fiyatı oldu. Öncelikle kabul etmek gerekiyor ki, artık orta segment telefonlar için bu fiyatları yeni normal oldu. Sahip olduğu teknik özellikler, bunun yanı sıra sınıfının ortalamasının üstüne çıkan nitelikler göz önünde bulundurulduğunda 2899 TL’lik fiyat çok da yüksek değil gibi görünüyor. Ancak “yerli” vurgusunun sık yapıldığı bu günlerde, üretimi Türkiye’de gerçekleştirilen bir akıllı telefonun fiyatının ortalamanın biraz daha altında olması anlamlı olurdu. Her ne olursa olsun GM 9 Pro, ilk izlenimlerimize göre kendisi için verilen paranın karşılığını rahatlıkla sağlar gibi görünüyor. Daha fazla yorum için yakında gerçekleştireceğimiz detaylı incelememizi beklemeniz gerekiyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER