Eğlence

Gizli Kelime: Kelime dağarcığını sınamanın eğlenceli yolu

gizli kelimeKelime oyunları veya daha genel adıyla bulmacalar, her yaş kategorisinden oyuncuya hitap eden oyunlardır. Zamanında kağıt üzerinde oynanan bu oyunlar, neredeyse ilk günden bu yana akıllı telefonlarda da boy gösteriyor. Akıllı telefonların sahip olduğu teknolojik avantajlar sayesinde kelime oyunlarına farklı temalar ve boyutlar kazandırmak da mümkün oluyor. Gizli Kelime de teması ve oynanabilirliğiyle kendisini fark ettiren oyunlar arasına girmeyi başarıyor.

Gizli Kelime’nin temel mantığı oldukça anlaşılır. Her bulmacada oyuncuların karşılarına karmaşık olarak dizilen harfler çıkıyor. Oyunculardan bu harfleri yukarıda verilen kategori doğrultusunda anlamlı bir kelime oluşturacak biçimde dizmeleri isteniyor. Bu dizme işlemi ise birleştirme yoluyla gerçekleştiriliyor. Oyuncular buldukları kelimenin harflerini parmaklarını ekran üstünde gezdirerek birleştiriyor. Birleştirme işlemi sona erip kelime ortaya çıktığında seviye tamamlanıyor.

Ancak oyunun ilerleyen seviyelerine geçildikçe bazı değişiklikler göze çarpıyor. Örneğin kimi seviyelerde oyunculardan birden fazla kelimeyi bulmaları isteniyor. Bu sayı kimi seviyelerde iki, kimi seviyelerde ise üçe çıkıyor. Ancak gözlenen değişiklikler sadece kelime sayılarıyla sınırlı kalmıyor. Bazı seviyelerde oyuncuların karşısına çift katlı bulmacalar çıkıyor. Önce üst katta verilen kelimeyi bulan oyuncular, daha sonra alt kata geçiyor ve buradaki harfleri birleştirerek kategoriye uygun anlamlı kelime veya sözcük gruplarına erişiyor.

Seviyeler ilerledikçe harflerin dizilimi konusunda da bazı değişiklikler yapılıyor. Bazı bulmacalarda oyunculardan öncelikli olarak ayrı bir renkle gösterilen harfin kullanıldığı kelimeyi oluşturmaları isteniyor. Kimi zaman da bir harf daha solgun biçimde gösteriliyor ve bulmacadaki diğer kelimenin ortaya çıkarılmasının ardından söz konusu harf daha belirgin biçimde gösteriliyor. Böylelikle bulmacayı tamamlamak mümkün oluyor.

Gizli Kelime’de oyunculara zorlaşan bulmacaları çözmelerini sağlayacak çeşitli araçlar da sunuluyor. Ekranın alt kısmındaki küre sembolüne dokunulduğunda bulmacanın tamamı oyuncular için otomatik olarak çözülüyor. Kazan ikonu ise harflerin yerini karıştırarak bulmacada sıkışan oyunculara farklı bir bakış açısı sağlıyor. Mum ikonuna dokunulduğunda ise bulmacadaki kelimenin baş harfi gösteriliyor. Böylelikle çözüme ulaşmak kolaylaşıyor.

Sürekli olarak güncellenen Gizli Kelime’de hâli hazırda 1000’den fazla kelime bulunuyor. Kelimeler konusundaki gücüne güvenenler Gizli Kelime’nin ilginç kategorileri ve renkli tasarımı sayesinde keyifli dakikalar geçirebilir. Oyuna hem iOS hem de Android üzerinden erişilebiliyor.

İLGİLİ HABERLER