ManşetlerUlaşım

Tesla otomobillerinde gizli bir özellik: ‘Elon Modu’ ile direksiyonsuz sürüş

tesla model y

Tesla’nın ünlü CEO’su Elon Musk, otomobillerinde eller serbest sürüşe izin veren gizli bir sürüş moduna sahip olabilir. Tesla yazılım hackerı olarak bilinen @greentheonly tarafından keşfedilen bu özellik, anlamlı bir şekilde “Elon Modu” olarak adlandırılmış.

Bu anonim hacker, yıllar boyunca araç kodunu ayrıntılı bir şekilde inceledi ve Tesla’nın Model 3’teki merkezi kamerayı ya da koltuklarınızın gücünü nasıl kilitlediğini ortaya çıkardı, bunlar resmi olarak etkinleştirilmeden önce.

‘Elon Modu’nu bulduktan ve etkinleştirdikten sonra, @greentheonly bu sistemle test sürüşüne çıktı ve bu deneyimden kaba bir video yayınladı. Bu özelliğin gerçek olduğunu belirtiyorlar, ancak “Elon Modu” ayarını ekran üzerinde paylaşmıyorlar.

Hacker, Tesla’nın Tam Otonom Sürüş (FSD) yazılımını kullanırken arabanın ondan hiçbir dikkat gerektirmediğini buldu. FSD, Tesla’nın beta sürümünde olan, gelişmiş bir sürücü destek sistemi ve bu özellik için 15.000 dolar kadar ödeme yapabilen herkese açık. Ancak, yazılımın aniden fren yapma ve hızlanma şikayetlerine konu olduğu bir rapor geçen ay sızdırıldı.

Tesla’nın Autopilot sistemi, otomobil üreticisinin otoyollar için ilk nesil sürücü destek sistemidir ve kullanım sırasında dikkatli olduğunuzu doğrulamak için direksiyonu hafifçe çarpmayı gerektirir. Sahipler, sistemin kontrol sıklığı hakkında sık sık şikayet etmekte ve bazıları bunu “dırdırcı” olarak adlandırmaktadır. FSD kullanıcıları da sık sık kontrol edilir ve bazen sistemi kazara kapatabilecek kadar kuvvet gerektirebilir.

Ancak @greentheonly’nin ‘Elon Modu’ üzerindeki 1000 kilometre testinde, bu tür bir uyarıyla karşılaşmadı. Test, hacker’ın “Tesla olmayan bir araba alamayacağı” yorumuna dayanarak şirketin sahip olduğu bir araçta gerçekleştirildi. Videoda, @greentheonly’nin ilk Model X’i kullandığı görülüyor ki bu modelin içerisinde bir kamera olmayabilir. Bu modelin kameraya sahip olup olmadığı veya @greentheonly’nin araca nasıl erişim sağladığı açık değil.

Twitter’daki notlarında, hacker, sistemin hâlâ rastgele şerit değiştirdiğini ve otobanda yavaş sürdüğünü belirtiyor. Bu FSD sürümünün normal kullanıcılara sunulup sunulmayacağı bilinmiyor. Musk, Aralık ayında rahatsız edilmeden sürüşün yakında geleceğine dair ipuçları vermişti.

@greentheonly, Tesla’nın yazılımının, 2017’de ilk kez incelemeye başladığından bu yana her zamankinden daha güvenli olduğunu belirtiyor. Tesla’nın yazılımına karşı konulmaz bir seviyede özen gösterdiğini ve bunun, hacker’ın deneyimlediği diğer araçlara kıyasla nadir görülen bir durum olduğunu belirtiyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER